A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Ne feledjük, hogy ezzel jogszabályt sértünk!” – Így épít törvénytelen adatbázist a Jobbik!

Egy olyan belső levélhez jutott hozzá a PestiSrácok.hu, amelyet csak a Jobbik felsővezetői kaptak meg, és amelyben arról írt a párt akkori főszervezője, Novák Előd, hogyan kell az összegyűjtött kopogtatócédulák alapján titkos adatbázist építeni. A levélben jelezte, hogy az egész akció nyilvánvalóan törvénysértő, ezért arról még a tagságnak sem szabad tudnia. Eközben ugyanez a Jobbik vádolta leghangosabban a többi pártot titkos adatbázisépítéssel… 
A 2006. február 8-ai keltezésű elektronikus levelet Novák Előd, a Jobbik akkori „főszervezője”, későbbi alelnöke írta a párt vezetőinek. Ebben azt részletezte, miként kell eljárni az összegyűjtött kopogtatócédulákkal.

Eszerint a cédulagyűjtőknek kiosztottak egy tájékoztatót, amelyben „kötelezően előírták” nekik, hogy minden olyan ajánlószelvény jobb felső sarkába húzzanak egy rövid strigulát, amelyet szimpatizánstól vagy potenciális szavazótól kaptak. A közömbös vagy „szenilis embertől” kapott cédulákra viszont nem kell ilyen strigulát húzni. Mint Novák Előd magyarázta:

Ebből utólag, a begyűjtött ajánlószelvények adatainak feldolgozásakor tudni fogjuk, hogy szimpatizánsról van szó, s ez hosszú távon még egy hasznos pluszinformáció lehet.

Jelezte, az adatgyűjtést folyamatosan végzik, és azt már el is lehet kezdeni a csatolt táblázatban. Viszont hangsúlyozta: De ne feledjük, hogy ezzel jogszabályt sértünk, ezért tartsuk titokban, lehetőleg még a tagok előtt is.
Novák Előd a levélhez egy üres táblázatot is csatolt, amelybe a kopogtatócédula-gyűjtőknek a szimpatizánsok, potenciális szavazók adatait rögzíteniük kell. Továbbá egy tájékoztató levélkét is mellékelt, amelyben leírta a Jobbik-vezetőknek már előadott strigulázós módszert, továbbá azt is, hogy a választópolgárokkal érdemes elbeszélgetni is, hogy ne csak az aláírásukat szerezzék meg, hanem majd a Jobbikra is szavazzanak. (Pontosabban a MIÉP–Jobbik-listára, ugyanis a 2006-os országgyűlési választáson együtt indult a két szervezet.)
A Jobbik vezetői tehát már 2006-ban törvénysértő adatgyűjtésbe kezdtek, jogszabályba ütköző módon rögzítették szimpatizánsaik személyes adatait, és mindeközben tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy amit tesznek, az illegális.

Ehhez képest a Jobbik és Vona Gábor azóta is többször vádolta a többi pártot azzal, hogy azok listákat készítenek választóikról. Azzal vádolta a többi pártot, amit ők ezek szerint elkövettek. Legalább maradtak volna csöndben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések