Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Miért imádják az emberek az eső illatát? Van rá hivatalos magyarázat!

Egy ausztrál kutatópáros, Isabel Joy Bear és R. G. Thomas vizsgálta először komolyabban, még a 60-as évek elején, hogy miért van jó illat a levegőben, amikor elered az eső. Megállapították, hogy a sajátos illat egyik fő összetevőjét olyan növényi olajok adják, amelyeket a növények az eső előtti időszakban választanak ki.
Az eső érkezésekor ezek a talajban felhalmozódó illatanyagok összekeverednek, és a levegőbe kerülnek.

Ezek a növényi olajok gátolják a csírázást, valószínűleg azért, hogy a száraz időszakban csökkenjen a vízért való versengés. A kutatók a felfedezést először 1964-ben publikálták a Nature tudományos folyóiratban, amelyben bevezették a "petrichtor" fogalmát is. A mesterséges körülmények között is előállítható sárgás folyadékot nevezték el így, amely a petra (azaz kő) és ichor (azaz Istenek vére a görög mitológiában) szavakból ered.

Talajlakó baktériumok is hozzájárulnak az eső jó illatához egy olyan vegyülettel, amelyet spóraképzésük közben termelnek. Megint csak az esőcseppek azok, amelyek a talajban lévő spórákat és ezt a vegyületet a levegőbe juttatják. Egyébként ugyanez a vegyület adja a talaj "tavaszi szagát", amit például az első kertészkedéskor érezhetünk, és amelyre az emberi orr különösen érzékeny.

Pár éve a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói high-speed kamerák segítségével rögzíteni tudták a petrichor levegőbe kerülését. A felvételen látszik, hogy amikor egy esőcsepp pórusos felületet ér, az érintkezési ponton apró légbuborékok csapódnak le.

VIDEÓ: Az esőcseppről

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések