A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már a brit sajtó is pedzegeti, hogy II. Erzsébet királynő Mohamed próféta leszármazottja lehet

Muszlim polgármestere már van Londonnak, miért ne lehetne egy Mohamed prófétától származó uralkodónője is? Egyes kutatások szerint ugyanis II. Erzsébet brit királynő kora-középkori felmenői között ott találjuk Sevilla-i Zaidát, aki Mohamed legkedvesebb lánya, Fatima családjából származhat. A királyi család származását kutató Burke’s Peerage mindenesetre már 1986-ban azt javasolta a brit uralkodóháznak, ismerje el ezt a kapcsolatot. 
Igen meghökkentő állítást tett közzé ismét egy marokkói lap, amely történészek korábbi kutatásaira hivatkozva állítja, II. Erzsébet brit uralkodó Mohamed próféta leszármazottja. A Daily Mail a témában nemrégiben megjelent cikkében felidézi, hogy a királyi család származását kutató Burke’s Peerage már 1986-ban felhívta a figyelmet a leszármazás valószínűségére.

Egyes történészek ugyanis a XIV. századi Cambridge-i hercegi ág vérvonalát 43 generáción keresztül egészen Fatimáig, a próféta lányáig vezetik vissza. Bár a leszármazást más történészek vitatják, azt a kora-középkori spanyol geneológiai nyilvántartás is alátámasztja, és Ali Gomaa, egyiptomi nagymufti is megerősítette. Kérdés persze, hogy a vitatható családtörténetet a brit lap annak a fantazmagóriának az igazolásául jelentette-e meg, hogy az iszlám mindig is Európa és a brit történelem része volt, és ennek természetes velejárója maga a migráció is, vagy pusztán az érdekesség kedvéért.

Egyes vélekedések szerint ugyanakkor a brit uralkodóház mindig is kényesen ügyelt vérvonalának feddhetetlenségére, és a muszlim világhoz való közeledés például közrejátszhatott Diana hercegnő titokzatos halálában, bár utóbbi feltételezés éppúgy nincs tényekkel alátámasztva, mint amennyire ingatag lábakon a származástörténet áll.
A Daily Mail szerint a Burke igazgatója 1986-ban kelt levelében a királyi család biztonságával kapcsolatban mutatott rá Margaret Thatcher miniszterelnöknek arra, hogy a királyi család közvetlen leszármazása Mohamed prófétától nem nyújthat örökre védelmet a muszlim terroristákkal szemben. Ugyanakkor hozzátette, sokak számára meglepő lehet a tény, hiszen a britek kevésbé ismerik, hogy Mohamed vére folyik a királyné ereiben, miközben minden muszlim vallási vezető büszke erre a kapcsolatra. A levélben különben azt is javasolták, hogy a brit királyi család tényként ismerje el ezt a feltételezést.
A leszármazást igazoló elméletek több sebből is véreznek, hiszen az sem egyértelmű, vajon Zaida Sevilla akkori mohamedán király lánya, felesége (ahogy a Daily Mail cikke állítja), vagy csak a menye volt. Sevillai Zaida (1070-1100) az ibériai muszlim források szerint ugyanis a menye volt Al Mu’tamid királynak és felesége a király fiának, Abu al fatah al Ma’Munnak, Cordoba emírjének. Az ibériai keresztény krónikák tartják csak a király lányának.

Sevilla eleste után a keresztény források szerint Zaida VI. Alfonz Castillia-i királyhoz menekült, és a keresztségben az Izabella nevet vette föl. Egyes források szerint ő lehetett a király egyetlen (törvénytelen) fiúgyermekének, Sancho-nak az anyja. Más vélekedések megosztottak abban a kérdésben, hogy Zaida VI. Alfonz negyedik felesége volt, vagy a királynak két Izabella nevű hitvese is volt egymás után, és közülük a második volt azonos Zaidával. Utóbbi esetben ő adott életet Elvirának és Sancha-nak, annak az infánsnőnek, akinek vérvonala a brit királynőig ér.

Forrás: DailyMail.co.uk; kezdőkép: youtube.com

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések