A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ellenzéki pártok új szavazást akarnak – de persze csak ott, ahol nem ők nyertek

A Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Jobbik, valamint az LMP is a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult jogorvoslatért az április 8-i országgyűlési választás végeredményével kapcsolatban – írja a Magyar Idők. A választással kapcsolatos kifogásokat kedd 16 óráig lehetett továbbítani a választási szerveknek. 
Az MSZP mind a 47 olyan körzetben él a jogorvoslat lehetőségével, ahol nem az általuk is támogatott ellenzéki jelölt nyert az április 8-i országgyűlési választáson.

Egy helyen újraszámolást, a többi körzetben megismételt választást kérnek.

A párt szóvivője, Budai Bernadett úgy nyilatkozott: minden választókörzetben volt olyan történés, amely visszaélés gyanúját veti fel. Az LMP szerint meg kell ismételni a választást a budakeszi körzetben, ahol Szél Bernadett, a párt társelnöke kevesebb mint 300 szavazattal kapott ki a Fidesz jelöltjétől. A párt többek között azt nehezményezi, hogy a választási bizottság a törvényi határidőn túl állapította meg a körzet végeredményét, és hogy a jegyzőkönyvekkel sem volt minden rendben.

A Jobbik közleménye szerint a párt országszerte megvizsgált minden jogi lehetőséget, hogy felderítse a választásokon felmerült jogsértéseket. A Jobbik többek közt Borsod 1-es választókerületben akar új választást, mivel a párt szerint itt is határidőn túl állapították meg a végeredményt. Vasárnap a DK jelentette be először, hogy megtámadja az összes olyan választókerület eredményét, ahol a jelöltjei indultak, de a hivatalos eredmény alapján nem nyertek. 

Az érintett 40 körzetben a Gyurcsány-párt a választások megismétlését követeli, arra hivatkozva, hogy szerintük egyes szavazókörükben több szavazólap volt az urnákban, mint ahány szavazatot leadtak, emiatt megsemmisítették a szavazatok jelentős részét, vagy tévesen rögzítették az eredményeket.

A DK feljelentést tesz az MTVA ellen is, mert szerintük a kampányban hazugságokat és álhíreket terjesztettek.

Vágó István, a DK politikusa szerint ez onnan tudható, hogy a The Guardian brit lap az MTVA név nélkül nyilatkozó munkatársaira hivatkozva erről írt cikket. 

Szombaton, a választási végeredmény kihirdetésétől nyílt meg a pártok előtt a jogorvoslati lehetőség, amelyet tegnap 16 óráig lehetett benyújtani. A fellebbezések elbírálására a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) péntekig van lehetősége. Amennyiben újraszámlálásra van szükség, arra hat nap áll rendelkezésére. Az NVB határozatát három napon belül a Kúrián lehet megtámadni, a bíróságnak ugyancsak három napja van a kérelem elbírálására.

Legkésőbb május elején lesz jogerős végeredménye a 2018-as választásnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések