A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kígyóztak a kígyók 2010-ben is… de ez akkor nem zavarta az öreg kígyóbűvölőt

Az ellenzéki pártok a választás estéjén a szavazó helységek előtti kígyózó sorok miatt visítozták tele a médiát. 
Azt azonban elfelejtették, hogy ugyanilyen sorok álltak a 2010-es választások alkalmával is az utcán, a szavazásra várva. Persze ez akkor nem volt baj. Egy kis emlékeztető az Index írásából az akkori sorban állásról:
“Kígyózó sorok alakultak ki azokban a választókörökben, ahol a helyiek mellett a nem a lakhelyükön szavazó, úgynevezett igazolásos választók is szavazhatnak. Nekik településenként, a fővárosban kerületenként egyetlen szavazókört jelöltek ki. Márpedig például a XI. kerületben kétezer-nyolcszáz igazolásos szavazó van. Az Országos Választási Iroda vezetője azt mondta: aki a szavazóhelyiségek este 7 órai zárásakor még sorban áll, az szavazhat.
Több olvasónk is jelezte, és Twitteren is rengetegen panaszkodnak, hogy bizonyos választókerületekben órákig kell a szavazóhelyiség előtt sorban állni, mert az ott élők mellett rengeteg igazolásos, átjelentkező szavazó vár bejutásra.

A XI. kerületi 15-ös választókerület 19-es választókörében (Bocskai út 47-49.) több száz méteres volt a sor kora délután. A folyosókon is sokan álltak, és az épület előtt is hosszasan kígyózott a várakozók sora.

A kerület jegyzője, Filipsz Andrea arról tájékoztatott, hogy kétezer-nyolcszázan kértek igazolást, hogy a kerületben szavazhassanak. Nekik, bár a XI. kerületben három választókerület van, egyetlen szavazókört kellett kijelölni. Ez sorsolással a 15-ös választókerület 19-es választóköre lett. Itt amúgy 972 helyi lakos szavazhatott, ehhez jött hozzá a majd háromezer igazolásos. A jegyző kérvényezte, hogy pótválasztóköröket is ki lehessen jelölni, de erre a törvény nem ad lehetőséget.

Hasonló volt a helyzet Zuglóban is, munkatársunk szerint kora délután több száz fős sor várakozott a Pétervárad utca 11–17-es szám alatti szavazóhelyiség előtt. A kerületben a 31. számú szavazókört jelölték ki az átjelentkező szavazóknak. A bizottság azonban nem készült föl a megnövekedett számú szavazó fogadására, délután egy órakor az elöl álló szavazók másfél órás várakozásról számoltak be tudósítónknak.

Megtudtuk, hogy délben egy újabb asztalt állítottak be, gyorsítandó a haladást. Ugyanakkor ebben az időpontban egyre többen érkeztek szavazni, így a sor hossza fél kettőre tovább nyúlt, már nagyjából kétszáz méteres volt, két-háromszáz várakozóval.

A helyi lakosoknak itt nem kell végigállniuk a sort, ők előremehetnek. Nekik sincs azonban külön asztaluk, amíg ők szavaznak, az átjelentkezetteknek várakozniuk kell.

Olvasóink nagyon hosszú várakozásról számoltak be a II., a III. és a XIII. kerületben is. A III. kerületben lakó olvasónk szerint az igazolást kapók a Harrer Pál utcai általános iskola egyik termében szavazhattak. A 9. szavazókör előtt száz–százötven méteres sor állt, míg a 10-12. szavazókörök szobái üresen kongtak, ami miatt komoly felmordulás volt a várakozók között. Ő másfél órát várt, de amikor előjött, a sor nagyobb volt, mint korábban.

A XIII. kerületben a Kassák Lajos Gimnázum egyik termében lévő 48-as szavazókör várta az igazolásos szavazókat. Itt előbb az utcán, majd az iskola udvarán, a sportpályát megkerülve kígyózott a sor. Olvasónk két óra után tudott szavazni, de sokan megunták a várakozást, és hazamentek.

Az MTI tudósítása szerint Pécsett, Baranya 1-es számú körzetében, az okmányiroda Kossuth téri épülete előtt hosszú sor kígyózik, két órát kell várni a bejutásra. Egy olvasónk arról írt, hogy Szeged 2-es választókörzetben a nem szegedi lakosok csak közel két órás várakozás után tudnak szavazni, miközben a helyi lakosok várakozás nélkül szavazhatnak a többi helyen. Egy olvasónk szerint ő jól járt azzal, hogy Székesfehérváron csak fél órát kellett várnia. 

Kaposváron is  torlódás volt az igazolással szavazókat fogadó szavazókörben; voltak, akik 20-25 percet álltak sorban – többen az utcán várakozva -, hogy leadhassák voksukat, ám vasárnap délutánra helyreállt a rend – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések