A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rettegés Brüsszelben! Újabb tagállam csatlakozhat a lengyel-magyar szövetséghez

A prágai egyetem rektora arra figyelmeztet, hogy ha megbukik a szlovák kormány, euroszkeptikus pártok léphetnek a helyére és így Szlovákia csatlakozhat Magyarországhoz és Lengyelországhoz, sőt lehet, hogy Csehország is követi őket, ami azután végképp igen veszélyes helyzetet teremteni az egész térség számára. 
A szlovákoknál teljesen fejre állt a helyzet a kettős újságíró gyilkosság után. Fico a politikai túlélésért harcol, noha országa idáig a stabilitás öble volt a régióban, ahol nacionalista vezetők fordultak szembe az EU többi részével.

A politikus úgy állította be, hogy ő az ellenpólus a V4-eken belül az olyan populista erős emberekkel szemben, mint Orbán és Kaczynski. De most már ő is ott tart, hogy azt hangoztatja, amit magyar kollégája: hogy ti. ellenfelei Soros közreműködésével próbálják megbuktatni. Paul Lendvai ezt úgy fogalmazza meg, hogy Fico nemrégiben Európa-barát szigetként jellemezte országát Közép-Európán belül, ám nem lehetsz a demokrácia zászlóvivője, ha közben derékig süppedsz a mocsokba.

Így elképzelhető, hogy csupán hónapok kérdése, és az urnákhoz kell járulniuk a szlovák választóknak miután tömegek követelik a miniszterelnök távozását a hatalmas korrupció miatt. Az Európai Parlament ténymegállapító bizottságának vezetője úgy jellemezte a helyzetet, hogy az emberek elvesztették bizalmukat az intézményekben, a hatóságokban. Az ország mélyen megosztott.

Forrás: Bloomberg

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések