A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Forradalmi időutazás: újra megnyílt a Pilvax kávéház a Debreceni Egyetemen

Ünnepi műsorral és a kiemelkedő munkát végzők elismerésével emlékeztek az 1848. március 15-i eseményekre a Debreceni Egyetemen.
Petőfi Sándor Nemzeti dal című verse sem hiányzott a Debreceni Egyetem ünnepségéről. Köszöntő beszédében Pintér Ákos rektorhelyettes azt mondta: Debrecennek, a szabadság őrvárosának” meghatározó szerepe volt az 1848-49-es események alakulásában.

- Jól ismerjük, hogy milyen elevenen élt itt a függetlenségi hagyomány a vallásszabadság igényével együtt évszázadokon át. A nemzeti szempontok, a nemzeti értékek ápolása miatt - amikor más forma erre nem lehetett - különösen nagy súly helyeződött a debreceni oktatásra - mutatott rá Pintér Ákos.

Az ünnepségen kitüntetéssel ismerték el a kimagasló teljesítményt nyújtó dolgozók munkáját. Csaknem százan kaptak oklevelet, majd

korhű ruhába öltözött fiatalok idézték a 170 évvel ezelőtti Pilvax kávéházat az egyetem forradalmi teaházában.

A résztvevők korabeli újságokból tudhatták meg, mi is történt 1848. március 15-én és az utána következő napokban Magyarországon. A szervezők ezzel szerették volna közel vinni a forradalmat a mai fiatalokhoz.

- Erősítjük ezt a nemzeti szellemet, amely mindannyiunkat átjár a 15-i ünnepség kapcsán – hangsúlyozta Bakota Zalán.

A teaházban az eredeti recept alapján készült Kossuth kiflit is megkóstolhatták az ünneplők.

VIA

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések