A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fico után egy újabb kormányfő dobta be a törölközőt!

Szlovéniában a közpénzek felhasználásával kapcsolatos botrány, Szlovákiában a maffiakapcsolatokat vizsgáló újságíró meggyilkolása kapcsán távozik a kormányfő. Robert Fico azonban három feltételt támasztott, kérdéses, ezeket az államfő elfogadja-e.
Lemondott Miro Cerar szlovén kormányfő szerdán este, miután a szlovén legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét, mert a kampányt a kabinet állami pénz felhasználásával finanszírozta – közölte a szlovén közszolgálati televízió az MTI szerint.

Hivatalosan csütörtökön nyújtja be lemondását Borut Pahor szlovén államfőnek. Miro Cerar az állampolgárokhoz szólva kiemelte, hogy az ország sokkal jobb állapotban van, mint 2014-ben volt, amikor átvette. “Most visszaadom az önök kezébe az irányítást” – húzta alá.

Robert Fico feltételekkel kész lemondani miniszterelnöki tisztségéről –– jelentették be szerda este Szlovákiában. Fico (képünkön) ezt azon a sajtótájékoztatón közölte, amelyet a szlovák kormánykoalíciót alkotó három párt vezetője tartott a koalíció jövőjéről kedd óta tartó egyeztetések után a pozsonyi kormánypalotában.

Fico tájékoztatta Andrej Kiska államfőt, akivel közölte, három feltétele van. Ezek, hogy az államfő – a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva – elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöli az új kormányfőt. Elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve, hogy elfogadja a hárompárti koalíció közti koalíciós szerződést és ezzel szavatolja, hogy a koalíció tovább működhessen.

Fico szerint van  esélye, hogy az országban kialakult belpolitikai válság előrehozott választásokhoz vezet, ám ezekre instabil és kaotikus körülmények között kerülne sor. A szlovák miniszterelnök hangot adott annak a nézetének is, hogy a média már két hete úgy mutatja be az országot, mint “egy sötét lyukat Európában.” Ezt a képet elutasítja, szerinte Szlovákia jó kondícióban van.

A szlovák belpolitikai válság azt követően alakult ki, hogy február végén élettársával együtt meggyilkolva találták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót, aki a szlovák politikusok és az olasz szervezett bűnözés kapcsolatát vizsgálta. Robert Fico az állam teljes destabilizációjára tett kísérletről beszél és külföldi felelősökre mutogat.

A Bumm.sk híroldal szerint Szlovákiában “Peter Kažimír vagy Peter Pellegrini lehet az új miniszterelnök. Robert Kaliňák belügyminiszter helyére pedig Denisa Saková, a belügyminisztérium államtitkára kerülhet, amennyiben Andrej Kiska államfő elfogadja Robert Fico miniszterelnök lemondásának feltételeit”.

Forrás: privatbankar

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések