Húsokhoz, tésztára, rakott ételekhez, párolt zöldségekhez is felhasználhatod az ízletes, fehérboros sajtmártást.
A kicsit száraz ételekkel csodát tesz a fűszeres, krémes sajtmártás. Sokoldalúan felhasználhatod, mártogatósnak is kiváló chipsekhez, sült krumplihoz. Percek alatt elkészül, és érdemes mindig más sajtokkal kísérletezni. A lényeg, hogy a mártáshoz félkemény és kemény sajtokat válassz. Fontos, hogy forró tejet önts a mártásba, különben csomós lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg ementáli sajt
10 dkg füstölt sajt
5 dl tej
2 evőkanál liszt
3 dkg vaj
0.5 dl fehérbor
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
A sajtokat vágd apró darabokra, vagy reszeld le, a tejet melegítsd meg. A vajat hevítsd fel egy lábosban, add hozzá a lisztet, és kevergesd egy-két percig. Amikor aranysárgára pirul, öntsd hozzá több részletben a meleg tejet, és dolgozd simára. Add hozzá a bort, majd dobd hozzá a sajtokat. Ízesítsd borssal, szerecsendióval, esetleg szórhatsz hozzá kevés sót. Várd meg, amíg a sajt elolvad, és húzd le a tűzről. Ha szeretnél, zöldfűszereket is keverhetsz a mártásba.
0 Megjegyzések