A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csodálatos felfedezés: kutatók bukkantak rá a világ leghosszabb barlangrendszerér

A felfedezés korszakalkotó: a maja birodalom alatti barlangrendszer a világ legnagyobb csodája lehet!
Tudósok szerint a felfedezett barlangrendszer az egész világon egyedülálló. Ez az egyik legmélyebb, legnagyobb kiterjedésű barlangrendszer a bolygón, hanem arról is, hogy az egykori maja birodalom alatt helyezkedett el.

A friss kutatások már most rengeteg csontot mutattak ki a barlang egyes részein. A kutatók abban bíznak, hogy a járatok felfedezésével az évezredeken keresztül virágzó és a középkorban eltűnő civilizációról is többet tudnak meg.
A 263 km hosszú Sac Actún és a 84 km hosszú Dos Ojos barlangokról régóta hitték, hogy egymásba nyílnak, és egy sokkal nagyobb barlangot alkotnak.  Egyes legendák szerint ez az ősi barlang lehetett a világot elárasztó élet bölcsője is, ahogy a maják egyik története írja: innen mászott ki a “mindenség”.
A két mészkőbarlang így együtt már 347 kilométer hosszú, letaszítva a képzeletbeli trónról a szintén Mexikóban található Sistema Ox Bel Hát, ami 270 km hosszú. A tudósok szerint a maják szent helyeknek tekintették a cenotéknak nevezett, természetes módon kialakult, kútszerű karsztképződményeket.
Úgy hitték, hogy itt tudnak kapcsolatba lépni az alvilággal, nem véletlen, hogy rengeteg emberáldozatot is végrehajtottak a barlangban, vagyis a barlang lényegében egy gigantikus temető is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések