A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelöltként szabadulna a börtönből Czeglédy Csaba

Szimpatizánsai szabadíthatják ki a börtönből a költségvetési csalás gyanúja miatt a szegedi börtönben ülő Czeglédy Csabát, aki független jelöltként indulna a parlamenti választásokon. Czeglédy a kisebb pártokat megelőzve gyűjtötte össze és adta le az ajánlóíveket, támogatói két nap alatt közel ezer aláírást gyűjtöttek, vagyis majdnem kétszer annyit, mint amennyi a jelöltté váláshoz szükséges.
– Nem lepett meg, hogy ilyen gyorsan összejöttek az aláírások. Csaba itt nőtt fel Szombathelyen, önkormányzati képviselőként is mindig segített az embereknek – mondta a politikus testvére, Czeglédy Péter, aki egy-két beszólást leszámítva csak együttérzést tapasztalt a testvérével kapcsolatban.

Ha képviselőjelöltként nyilvántartásba veszik, és ez jogerőre emelkedik, akkor megnyílhat előtte a börtönajtó, mivel a képviselőjelölteket is megilleti a mentelmi jog.

– Felvetődik a kérdés, hogyan kampányolok majd Szegedről. Hiszem, hogy nem meri a hatalom megtenni, hogy egy országgyűlési képviselőjelöltet fogságban tartson. Ezt a törvények nem is teszik lehetővé – írta Czeglédy Csaba a válasz­tóinak eljuttatott levelében.

Czeglédyt erősíti Polt Péter legfőbb ügyész korábbi álláspontja.

– Az előzetes letartóztatásban lévő, nyilvántartásba vett képviselőjelöltet természetszerűleg el kell engedni – írta Polt Péter a 2010-es doktori értekezésében.

Mentelmi jogának felfüggesztéséről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozhat.

– Ha az NVB felfüggeszti a jelölt mentelmi jogát, akkor a nyomozó hatóság ismét őrizetbe veheti, ha pedig nem függeszti fel, akkor a választás lezárultával veszti el a mentelmi jogát, amennyiben nem szerez mandátumot – mondta a Blikknek Fridman Róbert ügyvéd.

Kerestük az ügyben az NVB-t, de csak későbbre várható válasz.

Legutóbb Budaházy György (48) próbált a választás révén kijutni az előzetesből. A terrorcselekmények ­miatt később elítélt férfi 2010-ben próbált képviselőjelöltté válni, de csak 640 kopogtatócédulát tudtak leadni a támogatói, 110 hiányzott, mivel akkor 750-re volt szükség.

Ezzel gyanúsítják a politikust

Kilenc iskolaszövetkezetnek mintegy 6,3 milliárd fornitos vagyoni hátrány okozása miatt folyik nyomozás Czegdély Csaba ellen a Csongrád Megyei Főügyészség szerint. A gyanú szerint a Czeglédy vezette bűnszervezet 2011 és 2017 között diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, az ez után járó közterhek megfizetését azonban próbálták elkerülni. Emellett diákok és nyugdíjasok járandóságával is adósak maradtak, akiket azután az állam kárpótolhat később.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések