A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Véres szilveszter Párizstól Berlinig

Szilveszter éjjel megint kiderült, hogy a nyugati nagyvárosokban nem csak az ünneplésről szól az újév, hanem az erősz@kos összecsapásokról is. Párizsban kis híján meglincseltek két rendőrt, de mellette felgyújtottak több mint ezer autót.
Eközben Berlinben lőfegyverrel támadtak rá tűzoltókra, Stuttgartban tűzijátékkal lőtték a hatóságokat, Bremában pedig egy ötven fős banda csapott le a rendőrökre.

A francia hatóságok hivatalos közlése szerint szilveszter éjjel összesen 1031 autót gyújtottak fel, amely szám éppen százzal több mint egy évvel korábban. Országszerte 510 embert vettek őrizetbe a tavalyi 456-tal szemben.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint tizenegy hatósági személy szenvedett sérüléseket különböző összecsapásokban, köztük az a két rendőr, akiket csaknem meglincselt a tömeg Champigny-sur-Marne-ben, Párizs egyik külső területén.

Közelebbit nem árultak el az elkövetők személyéről, úgy fogalmaztak, hogy azok a kerületek érintettek az erősz@kos cselekményekben,

amelyekben tradicionálisan tapasztalható ez a jelenség (értsd: tetlegesség és vandalizmus).Azzal nyugtatták a közvéleményt, hogy a felgyújtott autók száma nem haladja meg a 2012-2013-as hasonló adatot.

A Die Welt ennek kapcsán megjegyezte, hogy ez a probléma évek óta súlyos gondot okoz Franciaország egyes negyedeiben és bizonyos elővárosaiban. A francia hatóságok országszerte 99 ezer rendőrrel és katonával biztosították, vagy legalábbis próbálták biztosítani a franciák újévi ünneplését.

Berlin felett az ég

A német közélet azon forrong, hogy az ország biztonsági erőit vagy tucatnyi támadás érte ugyancsak szilveszterkor. A rendőrségi szakszervezetek magukon kívül vannak, szerintük életveszélyes támadások érték a rendőröket, egyebek között rakétákkal (tűzijáték) lőttek rájuk.

Felszólították az igazságszoolgáltatást, hogy hozzon végre olyan ítéleteket, amelyekből az “utolsó őrült” is felfogja végre, hogy nem viccről van szó és az erősz@k nem fogadható el. A következő esetekről tudunk a Spiegel összeállítása szerint:

  • Berlinben nyolc alkalommal támadtak rá a tűzoltókra, 57-szer a járműveikben tettek kárt. Egy kiérkező alakulatot férfiak fenyegettek meg éles lőfegyverrel. Egy kollégájuk megsérült, miután tűzijátékkal lőttek rá.
  • Stuttgartban tűzoltók és rendőrök is megsérültek, amikor rakétákkal nyitottak tüzet rájuk.
  • Bremában egy 50 fős banda csapott le vasúti dolgozókra és rendőrökre, ugyancsak rakétákkal lőtték őket. A kiérkező egységek többeket őrizetbe vettek.
  • Lipcsében tucatnyian estek neki a rendőri erőknek, miután égő kukákhoz riasztották őket. A beszámolók szerint egy 40-50 tagból álló agresszív csoport üvegekkel és kövekkel dobált.
  • Dortmundban a rendőröket akkor verték össze, amikor egy tömegverekedést akartak megfékezni. A járőröket egy valódinak tűnő fegyverrel is megfenyegették.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések