A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tudta? 35 év múlva már nem lesz csoki

Addig együnk csokoládét, ameddig még megtehetjük?
A klímaváltozás következtében ugyanis a tudósok szerint mintegy 35 év múlva már nem lehet kakaócserjét ültetni, és nem lesz miből előállítani a csokoládét – írja a miss.at.

Bár Donald Trump még mindig tagadja a létezését, a klímaváltozás már nap mint nap érezteti a hatását. Olvad a jég az Északi-sarkon és az Antarktiszon, egyre több állatfajra vár kipusztulás, és számos növény már nem nevelhető természetes körülmények között.

A kakaócserje termesztéséhez például nagyon speciális körülmények szükségesek, és csak az Egyenlítőtől 10 fokkal északra és délre, meleg és párás területeken érdemes foglalkozni vele. Ráadásul szereti az árnyékos, szélvédett helyet is.
Az egyetlen lehetőségnek a génmódosítás tűnik, vagy másféle technológiával kell termeszteni a kakaóbabot /Fotó: Northfoto

Ám azáltal, hogy a szakértők szerint a következő 50 esztendő során megváltoznak a hőmérsékleti viszonyok és a levegő páratartalma is, ezeken a területeken már nem lesz termeszthető.

A tudósok ezért megvizsgáltak 294 kakaótermő területet, és megállapították, hogy a termőhelyek 89,5 százaléka 2050 után már nem rendelkezik majd a szükséges feltételekkel.

Az egyetlen lehetőség a tudósok számára a génmódosítás lenne, vagy pedig más technológiát kell találni a kakaóbab termesztésére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések