Az omlós tészta, a karakteres karamell, valamint a leheletvékony alma hármasa stílusos és elképesztően finom desszertté varázsolja ezt az egyébként nem túl bonyolult tortát.
Hozzávalók / 8 adag
hozzávalók a vajas tésztához
24 dkg finomliszt
1 ek cukor
1 csipet só
12 dkg hideg vaj
1 db tojássárgája
4 ek jéghideg víz
hozzávalók a karamellizált almaréteghez
75 g cukor
2 ek méz
75 g vaj
fahéj ízlés szerint
1 teáskanál vanília kivonat (őrlemény)
kardamom ízlés szerint
1 db alma
0.5 db körte
Elkészítés
tészta gyúrása
Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a felkockázott, hideg vajat. Az ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk a vajat a liszttel, vigyázva, hogy ne melegítsük fel túlságosan a tésztát tenyerünkkel.
A morzsás liszthez adjuk a tojássárgáját és a hideg vizet, majd határozott mozdulatokkal összegyúrjuk (ha szükséges, adjunk még hozzá vizet vagy lisztet).
Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük - addig elkészítjük a karamellizált almát.
karamellizált alma elkészítése
Egy sütőbe is rakható serpenyőben karamellizálni kezdjük a cukrot, majd amikor már sötét színű és teljesen folyós, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük.
Hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, és folyamatos kevergetés mellett főzzük pár percet.
Az almát és a körtét megmossuk, és nagyjából 3 mm vékonyra felszeleteljük. Az alma- és körteszeleteket körben a karamellre fektetjük úgy, hogy kissé fedjék egymást (mivel a sütés hatására a szeletek összemennek egy kicsit).
Alufóliával lefedjük, és 185°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 8-10 percre. Amikor letelt, levesszük az alufóliát, és 170°C-ra mérsékelve a hőmérsékletet, még ugyanennyit sütjük.
torta összeállítása és sütése
A fél óra leteltével kinyújtjuk a tésztát, és a közben nagyjából el is készült karamellizált alma tetejére terítjük (a serpenyőbe). A felesleget levágjuk, körben kicsit benyomogatjuk a szélét, és villával megszurkáljuk a tetejét.
180°C-os sütőben 20-25 percig sütjük.
Ha elkészült, pár percet pihentetjük, majd egy nagy tányért fektetünk a serpenyőre, és két kézzel, ügyesen megfordítjuk az egészet - eközben természetesen végig viseljünk edényfogó kesztyűt, mert a serpenyő nagyon forró.
Tálalhatjuk vaníliafagylalttal, de szerintem magában a legfenségesebb.
0 Megjegyzések