A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A marokkói gyökerű polgármester is támogatja a „Rolex-vadászatot” – az afrikai bevándorló is márkás cuccokra vágyik…

Delfshaven Rotterdam egyik negyede. Míg Hollandia második legnagyobb városában a lakosság csaknem fele bevándorló gyökerű, ebben a városrészben ez az arány több mint 70 százalék. Közülük nagyjából 20 százalék marokkói, akik Hollandia-szerte sok problémát okoznak: a fiatal marokkóiak gyakran kerülnek szembe a törvénnyel.
Nem véletlen, hogy épp Delfshavenből származik az a rendőrségi kezdeményezés, amely napok óta heves vitákat gerjeszt a holland közvéleményben. Egy a kerületben dolgozó körzeti megbízott azt javasolta – ötletét pedig a rotterdami rendőrség is felkarolta –, hogy az utcán szúrópróbaszerűen ellenőrizhessék az olyan embereket, akik drága órákat, ruhákat, cipőt viselnek, ám ezekre a pénzt feltételezhetően nem legális úton szerezték meg. A rendőrség úgy véli, hogy ha az ilyen személyeket a nyílt utcán „levetkőztetik”, azzal példát statuálnak, egyúttal demonstrálják, hogy nem éri meg a bűnözés útjára lépni. Tapasztalatuk szerint ugyanis nagyon sok fiatal épp azért válik bűnelkövetővé, és követ el rablásokat, betöréseket, hogy az így szerzett pénzből juthasson hozzá a státusszimbólumnak számító márkák termékeihez.

– Ez azt jelenti vajon – teszi fel a kérdést a hír kapcsán a Volkskrant című lap újságírója –, hogy a fiataloknak a jövőben mindig maguknál kell hordaniuk a vásárlást igazoló nyugtát, valamint a fizetési kimutatásukat? Az ügyészség szóvivője szerint itt még nem tart az ügy: – Bár a múltban előfordult, hogy robogókat vagy épp cipőket koboztunk el, de arra nincs mód, hogy a rendőrök bárkit megállítsanak az utcán csak azért, mert drága órát visel. Egyelőre vizsgáljuk a lehetőségeket, és a rendőrséggel dolgozunk a megfelelő keretek kialakításán.

Egy darabig tehát mindenki nyugodtan közlekedhet, még akkor is, ha – mint egy másik újság, az Algemeen Dagblad cikkében megszólaltatott marokkói fiatalember – annak ellenére visel 1500 eurót érő kabátot, hogy ezt a bevételei alapján nem engedhetné meg magának. Rotterdamban egyébként egyáltalán nem szokatlan az ilyen kemény és unortodox fellépés a fiatal bűnözőkkel szemben.

A város polgármestere, Ahmed Aboutaleb gyakran használ kemény szavakat „az utcáinkat terrorizáló” fiatalokkal kapcsolatban. A rendőrség vezetőjével együtt személyesen is részt vett már úgynevezett „proccellenőrzéseken”, melyek során fiatal sofőröket intenek le, hogy átnézzék a járművüket. Ilyenkor gyakran késeket, gázsprayt, kábítószert találnak, és az autót vezetők többnyire nem tudják megmondani, miből telt nekik a drága kocsira.

Bár sokan – köztük az állam képviselői vagy értelmiségiek – kritizálják a legújabb ötletet, mondván, ez nyilvánvalóan a szegényebb negyedekben élő török és marokkói fiatalok ellen irányul, Ahmed Aboutaleb támogatja a kezdeményezést. Ebben semmi meglepő nincs: a Rotterdamot 2009 óta vezető polgármester mindig is kiállt a bűnözéssel – azon belül pedig a marokkói fiatalok által elkövetett bűncselekményekkel – szemben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések