Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Tudta? A gének döntik el, hízunk-e a tésztától!

Egyáltalán nem biztos, hogy az a diéta, ami másnak bevállt, nekünk is be fog - ugyanez a helyzet számos másik élelmiszerrel, amelynek kapcsán az él a köztudatban, hogy hízlal. Lehet, ugyanakkor nem egyformán hat ránk az egyes étrendek.
A genetikai állományunk is befolyásolja, hogy egészséges-e a számunkra egy bizonyos táplálkozási mód, illetve beválik-e nálunk egy-egy diéta, írja az aponet.de.

Legalábbis ezt állapították meg amerikai kutatók egerekkel folytatott kísérleteik során. Ezek szerint nem állítható, hogy létezik mindenkinek egyformán ajánlható táplálkozási mód

A tudósok genetikai állományuk alapján négy csoportra osztották a kísérleti egereket, és négy különböző étrendet állítottak össze a számukra: zsíros és magas szénhidrát tartalmú amerikait, sok rizst és zöldtea-kivonatot tartalmazó japánt, magas zsírtartalmú és kevés szénhidrátot tartalmazó ketogén diétás étrendet, illetve nagy mennyiségű gabonát és vörösbort tartalmazó mediterrán étrendet.

Az eredményt a kutatók a Genetics című tudományos szaklapban foglalták össze:

*Az amerikai étrend egyik csoportnak sem tett jót. De voltak olyan példányok, amelyek különösen sokat híztak, sőt kövérek lettek, míg mások esetében nem volt ennyire egyértelmű a negatív hatás.

*Bár az egészségesebb étrendek a legtöbb állatnak jót tettek, a négyből az egyik csoport rosszul reagált a japán diétára. Az ő májukban a kutatók több zsírt találtak, sőt májkárosodás jeleit is kimutatták.

*A zsíros és szénhidrátszegény diéta csak két különböző genetikai állományú csoportnál bizonyult egészségesnek, a másik két csoport tagjai viszont rosszul viselték. „Az egyik csoport tagjai nagyon elhíztak, a májuk elzsírosodott és magas lett a koleszterinszintjük”, állítja William Barrington, a kutatócsoport vezetője. A negyedik csoport esetében csökkent az állatok aktivitása és nőtt a testzsír százalékuk, pedig az egerek soványak maradtak.

*A mediterrán étrenddel szintén vegyes tapasztalatai voltak a tudósoknak. Voltak olyan állatok, amelyek egészségesek maradtak, más csoportok tagjainak viszont nőtt a súlya, bár nem olyan mértékben, mint az amerikai étrend-variációnál.

Az eredmények tehát arról tanúskodnak, hogy egy bizonyos étrend egyeseknél azt eredményezi, hogy soványak és egészségesek maradnak, másoknál viszont pont az ellenkező hatást éri el, összegezték a kutatók.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések