A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Soha nem ismerjük el Izrael létét, (ön)gyilkos mártírok milliói menetelnek Jeruzsálembe"

Egy palesztin késével egy rendőrre támadt és súlyosan megsebesítette egy Rámalláh és Bét El közötti Ajjus téren zajló tüntetésen, ezt követően rendőrök rálőttek a merénylőre; az atrocitásokra a pénteki imát követően került sor – jelentette az izraeli média.
A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a palesztin támadó életveszélyes sérüléseket szenvedett, és rajta kívül tizenhét sebesültet ápoltak a pénteki összecsapások következtében, általában gumilövedékek és tömegoszlatáshoz használt könnygáz belélegzése miatt. A Háárec című újság értesülése szerint a meglőtt palesztin férfi újságírónak adta ki magát, így került az izraeli biztonságiak közelébe, majd késével rátámadt a hozzá legközelebb álló rendőrre.

A pénteki imát követően számos helyen vonultak utcára a megszállt Ciszjordániában a palesztinok, hogy tiltakozzanak Donald Trump amerikai elnök december 6-án elhangzott bejelentése ellen, amelyben önkényesen Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és utasítást adott az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének előkészítésére. Az e heti, pénteki demonstrációkkal emellett a Hamász megszületésének harmincadik évfordulóját is ünneplik a palesztinok, a Gázai övezetet uraló szervezet több száz fős megemlékezéseket szervezett ebből az alkalomból a ciszjordániai Nabluszban és Rámalláhban.

Emellett jelentősebb összecsapások voltak az izraeli biztonságiakkal még Hebronban, Betlehemben, a Jeruzsálem melletti Kalandia kereszteződésben, és a Talmonhoz vezető útnál. Az izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetnél több tucat tüntető vonult a kerítéshez, ott is összetűzések történtek az izraeli biztonságiakkal.

Iszmail Haníje csütörtökön egy gázai tömeggyűlésen ismét Izrael elleni további harcra, intifádára szólította fel a palesztinokat. “Soha nem ismerjük el Izrael létét, mártírok milliói menetelnek Jeruzsálembe!” – jelentette ki a Hamász politikai vezetője az egybegyűlteknek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések