A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A dollár napjai, mint a világ legfontosabb valutája, meg vannak számlálva, állítja a Berkeley közgazdász professzora

A devizák hamarosan egyenrangúak lesznek a nemzetközi piacokon, és az amerikai dollár kénytelen lesz megosztani a helyet a kínai jüannal és az euróval, a globális valutarendszer szakértője, Barry Eichengreen szerint.
A “Hogyan működnek a globális pénznemek: Múlt, jelen és jövő” című könyvében azt írta, hogy a tartalék devizák képesek egymás mellett létezni. A könyv, amelyet az Európai Központi Bank közgazdászaival, Arnaud Mehl-el és Livia Chiţu-val közösen írt, ebben a hónapban jelent meg. (1)

A közgazdászok az 1910-es évek elejétől a hetvenes évek elejéig létrejött jegybanki tartalékokról szóló új bizonyítékokat használtak fel, főként az 1920-as és 1930-as évek közötti háborús időszakból. Könyvükben megkérdőjelezik a hagyományos “nyertes mindent visz” nézetet, miszerint egyszerre csak egy domináns tartalék pénznem létezhet.

“A háborúk közötti időszakban az angol font és az amerikai dollár többé-kevésbé egyenlő mértékben osztozott a tartalék valuta státuszon, az évtől függően,” – mondta Eichengreen és két kollégája. Megállapították, hogy “az első világháború előtt, annak ellenére, hogy a font volt a legfontosabb valuta, a francia frank és a német márka is nemzetközi jelentőséggel bírt.”

A közgazdászok szerint “Ebből a szempontból a 20. század második felében ez egy anomália, amikor az alternatív lehetőségek hiánya lehetővé tette, hogy a dollár közelebb kerüljön a nemzetközi valuta szerepének monopolizálásához“.

Eichengreen, aki a Kaliforniai Egyetem közgazdász professzora Berkeleyben azt mondta, hogy a dollár napjai, mint domináns tartalékvaluta “előbb, mint utóbb” véget fognak érni, és a váltás sebessége Donald Trump amerikai elnök intézkedéseitől függhet.

Azt mondta, néhány szakértő azt sugallja, hogy a kínai jüan a jövőben vezető szerepet fog betölteni.

“A hagyományos nézet az, hogy a nemzetközi valuta státusz egy ‘győztes mindent visz’ játék, ahol csak egy valódi nemzetközi pénznem van a globális színtéren. Az volt az érvelés, hogy a hálózati hatásai olyan erősek, hogy természetes monopóliumot teremtenek, mert ugyanazt a pénzt használják a határokon átnyúló tranzakciók során, amit mindenki más használ.” – mondta Eichengreen.

Azonban az “új nézet az, hogy a pénzügyi technológia továbbhalad és a hálózati hatások már nem olyan erősek.”

“Könnyebb váltani a valuták között. Ez hasonlít a személyi elektronika operációs rendszereinek átalakulásához. Nem kell többé mindenkinek Windows-ot használnia,” – mondta a közgazdász. (2)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések