A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyar segítséggel épült újra a földrengés-pusztította olasz város temploma

Szombaton avatták fel a közép-olaszországi Tolentinóban a Szent Szív és Szent Benedek-templomot, amelynek helyreállítását Magyarország finanszírozta.
Nazzareno Marconi püspök ünnepélyes keretek között nyitotta meg templom kapuit szombaton. Az avatón részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet, Varga Lajos váci segédpüspök, valamint Andrea Carradori, a Szent Szív Társaság perjele és a Vatikán képviselői is.
A település egy éve levélben kért segítséget Magyarországtól a templom helyreállításához. Itáliából évszázadok óta érkeztek Magyarországra papok, művészek és tudósok, most mi jöttünk el Tolentinóba”
– mondta Balog Zoltán, aki kiemelte, hogy a segítség jelképes, Magyarország nem gazdag ország, de gazdaságilag eljutott arra a szintre, hogy tud segíteni: a Hungary Helps program révén, amely segítséget nyújt a keresztényeknek Szíriában, Irakban vagy épp afrikai diákoknak ad ösztöndíj-lehetőséget Magyarországon.
Magyarország 150 millió forinttal támogatta a templom helyreállítását.

A miniszter felidézte, hogy Andrea Carradori tavaly december 8-án küldte el levelüket Orbán Viktor miniszterelnöknek, egy év elteltével pedig sikerült megnyitni a templomot.

A Szent Szív- és Szent Benedek az első templom és középület, mely a földrengés után megnyitotta kapuit a városban. A templomba tábla került a magyar és az olasz zászlóval, amely emlékeztet arra, hogy a magyar kormány finanszírozta a helyreállítást.
A templom újranyitása történelmi pillanat, amelyet a település sohasem felejt el, az olasz és a magyar nép közötti kötelék most már örökérvényű. Testvérvárosi kapcsolatra lépünk Nagykőrössel”
– jelentette be Giuseppe Pezzanesi, a város polgármestere.
A Szent Szív templomban a régi rítusú, latin nyelvű misét celebrálják.  A magyar kormány a 2009-es abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestrano városában Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában is segített a budapesti I. kerülettel közösen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések