Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.



Isteni pörkölt csiperkegombából: a sűrű szaftot kenyérrel tunkold

Pazar vasárnapi ebédet csaphatsz, ha így készíted a gombából a pörköltet.
Ha nem mozogsz otthonosan a gombák világában, csapd fel a kosarad, és irány a piac, hiszen ott szakértőktől vásárolhatod meg az alapanyagokat, sőt, némelyik helyen be is vizsgáltathatod a gombákat.

Hozzávalók 4 személyre:


0.5 kg csiperkegomba
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál étolaj
1 evőkanál vaj
2 teáskanál paradicsompüré
1 evőkanál fűszerpaprika
1 dl fehérbor
1 dl zöldségalaplé
1 dl tejföl vagy tejszín
1 evőkanál liszt
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál citromlé
bors

Elkészítés:


A gombákat tisztítsd meg jó alaposan, majd darabold közel azonos méretűre. A hagymákat vágd apróra. Melegítsd fel az olajat és a vajat egy edényben, szórd rá a hagymát, és párold üvegesre. Öntsd rá a gombát, majd párold fedő alatt körülbelül 15 percig abban az esetben, ha egyből meg is sózod. Máskülönben só kioldja a gombában lévő vizet, és ezzel az ízanyagokat is, az étel pedig ízetlen lesz. Add hozzá a paradicsompürét, a fűszerpaprikát, valamint ízlés szerint sót és borsot. A folyadékokat csak akkor szabad hozzáönteni, ha egyszer már zsírjára sült a gomba, különben nem adja ki az ízét.

Ha ez megtörtént, jöhet a fehérbor és a zöldségalaplé: ugyancsak lefedve főzd további 15-20 percig. Amikor már majdnem kész, egy tálban keverd simára a tejet a kukoricakeményítővel, és lassan, folyamatos keverés mellett öntsd a paprikáshoz. Nagyjából 2 perc elteltével leszedheted a lángról. Csakugyan isteni, semmihez sem fogható íze lesz a különleges alapanyagoktól. A sűrű szaftot érdemes friss kenyérbe mártogatni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések