Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Ínycsiklandó gluténmentes torta karácsonyra – kóstolja meg Ön is!

Hétköznap esténként 19:00-tól a Food Network csatornán „Ünnepi sütőbajnokság"-ban cukrászok mérik össze tehetségüket a karácsonyi desszertek terén: többek közt mézeskalácsok, mogyorós-csokoládés torták, cukorrudak és fűszeres forró italok kerülnek a zsűri asztalára. Most a gluténmentes mandarinos-gránátalmás torta receptjét áruljuk el.

Hozzávalók


350 g mandarin (kb. 4-6 db)
2 rúd fahéj
6 db nagy tojás
225 g világos nádcukor (muscovado)
50 g gluténmentes simaliszt
1 teáskanál gluténmentes sütőpor
250 g őrölt mandula

Az öntethez
2 gránátalma kifacsart leve
50 g porcukor
2 teáskanál narancsvirág-víz (ázsiai boltokban kapható)
1 teáskanál vaníliakivonat

A díszítéshez
4 evőkanál baracklekvár (sima állagú, gyümölcshús nélküli)
1 gránátalma magjai
Porcukor

Elkészítés


A mandarinokat és a fahéjrudakat egy nagy lábasba helyezzük. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd felforraljuk. A lángot kisebbre vesszük, és másfél órán keresztül rotyogtatva megfőzzük a gyümölcsöket.

Leöntjük a levet, és néhány percig hűlni hagyjuk a mandarinokat. A fahéjrudakat eltávolítjuk, a gyümölcsöket félbevágjuk, a magokat eldobjuk. A gyümölcsöt héjával együtt ételaprítóval pürésítjük, míg teljesen sima lesz, majd félre tesszük.

A sütőt 180°C fokosra előmelegítjük. Egy 23 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát sütőpapírral kibélelünk (az alját és oldalát is).

Egy tűzálló keverőtálat forrásban lévő víz fölé helyezünk, és abban a cukrot és a tojásokat elektromos kézi habverővel 5 percig keverjük, míg világos színű és krémszerű állagú lesz. Egy nagy előkészítő tálba beleszitáljuk a simalisztet és a sütőport, majd hozzá keverjük a mandulát és a mandarinpürét. Ebbe finom mozdulatokkal belehajtogatjuk a tojás-cukor keveréket, és addig hajtogatjuk, míg sima lesz.

A keveréket a sütőformába öntjük, és 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 160°C-ra csökkentjük és még körülbelül további 30 percig sütjük. Akkor lesz kész, amikor a sütemény közepébe szúrt fémtűt tisztán ki lehet húzni.

A sütőformában 15 percig hűlni hagyjuk, majd hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Az öntet elkészítéséhez a gránátalmalevet és a cukrot egy közepes lábasban összekeverjük, majd a tűzre tesszük és felforraljuk, ezután a lángot kisebbre vesszük, és további 2 percig rotyogtatjuk. Ezután levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet és a vaníliakivonatot.

Egy cukrászecsettel a tortára felvisszük a gránátalma-öntetet.

Egy lábosban a baracklekvárt és egy evőkanál vizet addig melegítünk, míg sima állagú lesz, majd ezt is rákenjük a tortára. A gránátalma-magokat körben a torta szélére helyezzük, végezetül porcukorral finoman meghintjük.

A tortát befőttel, kompóttal és tejszínnel tálalhatjuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések