A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Előre figyelmeztette Trumpot a Facebookon a New York-i robbantó – Családegyesítési vízummal költözött az Egyesült Államokba

Vádat emeltek a manhattani robbanás felelőse, a bangladesi származású Akayed Ullah ellen terrorista fenyegetésért, terrorcselekmény támogatásáért és jogtalan fegyvertartásért – jelentette a Reuters hírügynökség kedden.
A 27 éves Ullah a hétfői robbanásnak, amely New York egyik legforgalmasabb pontján, a Times Square és a Port Authority buszállomás között egy aluljáróban következett be a reggeli csúcsforgalom idején, helyi idő szerint reggel 7:30 körül.

A vádlott saját készítésű, kezdetleges csőbombát erősített magára, a robbanószerkezet az elsődleges feltételezések szerint véletlenül lépett működésbe. Az amerikai hatóságok jelenlegi álláspontja szerint Ullah szándékosan hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet a forgalmas aluljáróban. Ha ez így van, akkor az elkövető öngyiIk0s merényletre tett kísérletet.

A robbanásban négyen sebesültek meg könnyebben, köztük a csőbomba készítője, aki a legsúlyosabb sebesüléseket szenvedte, de állapota kielégítő.

Figyelmeztette Trumpot a Facebookon a New York-i robbantó


Nem sokkal a támadás előtt Donald Trumpnak üzent a Facebookon, írja a BBC. A terrorcselekménnyel vádolt Akayed Ullah a közösségi oldalán azt írta,
nem sikerült megvédeni a nemzetedet Trump.
A 27 éves bangladesi bevándorló az Iszlám Állam támogatásában hajtotta végre a robbantást.

Ullah egy családegyesítési vízummal költözött az Egyesült Államokba 2011-ben. Trump szerint javítani kell országa laza bevándorlási rendszerén, amely által jelenleg túl sok veszélyes, elégtelenül átvilágított ember jut be az Egyesült Államokba. Az amerikai elnök hozzátette, hogy a családalapú bevándorló vízumok “összeférhetetlenek a nemzetbiztonsággal”.

A New York-i rendőrség keddi közlése szerint Ullah nem volt ismert a hatóságok előtt. Származási országa, Banglades hatósági pedig hasonlóan arról számoltak be, hogy Ullah nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban. A bangladesi hatóságok felkeresték Ullah családját is, unokatestvérétől pedig meg is tudták, hogy van egy felesége és egy féléves gyermeke a dél-ázsiai, muszlim többségű országban. A legutóbbi értesülések szerint a bangladesi hatóságok kihallgatták Ullah feleségét.

Ullah Bangladesben élő családját “elborzasztották” a történtek.

John Miller, a terrorelhárításért és hírszerzésért felelős New York-i rendőrfőnök-helyettes azt mondta, hogy Ullah nemcsak a rendőrség, de a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) előtt sem volt ismert. Közölte: egyre nehezebb védekezni az ilyen típusú fenyegetések ellen, mivel a terrortámadást fontolgatók egyszerűen felmennek az internetre, ahol anélkül hogy kapcsolatba lépnének valamely nagyobb terrorszervezettel, az online megtalálható propagandából és más tartalomból tájékozódnak.

Az interneten robbanószerkezetek elkészítési útmutatója is megtalálható, főként a terrorizmussal kapcsolatos, nehezen elérhető oldalakon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések