A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy nyaralóban fagyoskodik agyműtétje után Fruzsi. Most te is segíthetsz!

Nem sok esélyt adtak az orvosok a kilenc éves Szanyi Fruzsinának, amikor egy évvel ezelőtt tyúktojásnyi daganatot találtak az agytörzsében. A műtét szerencsére sikeres volt, és mostanra már iskolába is tud járni két kezelés között – írja a Blikk.
Fruzsi és családja a kárpátaljai Nagydobronyból költözött Magyarországra, Bocskai­kert üdülőövezetébe, Monostordűlőre. Még kétlakiak voltak, amikor kiderült, hogy a kislány nagyon beteg.

“Tavaly március 9-én reggel elkezdett hányni, majd ezután minden reggel hányással ébredt. Egy hét alatt annyira legyengült, hogy kórházba került. Először rotavírusra gyanakodtak, majd hasnyálmirigy-gyulladásra. Ám a vizsgálatok egyiket sem igazolták. Epilepsziás rohamot kapott, ezután vizsgálták meg CT-vel, és kiderült, hogy egy tyúktojás méretű daganat van az agytörzsében – emlékezett vissza a kezdetekre Fruzsina édesanyja, Márta. – Derült égből villámcsapásként ért minket a hír. Soha semmi probléma nem volt Fruzsi egészségével. Kitűnő tanuló volt, két héttel a betegsége előtt második lett a Zrínyi Ilona matematikaversenyen.”

A kislányt a Debreceni Sürgősségi Gyermekklinikán műtötték meg, az orvosok kezdetben nem adtak sok esélyt a beavatkozás sikerességének. A tumort végül teljesen el tudták távolítani. Ezután 30 sugárkezelés, majd 15 kemoterápia következett: ez utóbbiból az utolsón esik majd át a kitartó lányka decemberben.A műtét után nyár végére Fruzsi annyira megerősödött, hogy ősszel újra kezdte az iskolát. Egyelőre magántanuló, de mindennap bejár az első két órájára is.

– Mivel akkor még csak ideig­lenes lakcímünk volt az országban, és a férjem alkalmi munkákból tartott el minket, így a műtétet és a kórházi ellátást nem finanszírozta a társadalombiztosítás, ki kellett érte fizetnünk 3,5 millió forintot. Nagyon nehezen, barátok, ismerősök segítségével szedtük össze ezt az összeget, és a lehetőségeink mostanra teljesen kimerültek – folytatta az anyuka. – Másfél éve Bocskaikerten találtunk egy eredetileg nyaralónak épült cseppnyi házat. Fruzsi szobája a tetőtérben van, azt már sikerült szigetelni, most pedig a fűtést szeretnénk korszerűsíteni. Egyelőre ugyanis fával fűtünk, és minden begyújtáskor ömlik a kályhából a füst.

A medulloblastoma főként gyermekkorban előforduló rosszindulatú agydaganat. Általában 4–8 éves korban alakul ki, a gyógyulási esélyei pedig attól függenek, melyik altípusában szenved a beteg. Hazánkban átlagban 12-15 új esetet regisztrálnak évente.

Ha segítene Fruzsinának és családjának, akkor a kislány édesanyja, Szanyi Márta OTP Banknál vezetett 11773449-02097808 számú számlájára tud küldeni adományokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések