A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az USA és Kanada, hivatalosan is elkezdte felfegyverezni Ukrajnát, a dombasszi szakadárok ellen

A TASSZ orosz hírügynökség értesülése szerint az Egyesült Államok külügyminisztériuma megerősítette, hogy az USA által gyártott halálos fegyverek Ukrajnába történő értékesítésére kiadták az illetékes washingtoni hivatalok az engedélyeket.
A TASSZ szerint az amerikai külügyminisztérium korlátozott számban kézifegyverek és egyéb könnyű fegyverzetnek számító katonai eszközök kereskedelmi kivitelét engedélyezte az Egyesült Államokból Ukrajnába.

A hírügynökség azt az információt is megkapta az USA külügyi tárcájától, miszerint az Egyesült Államoknak soha nem volt érvényben olyan kormányzati döntése, amely korlátozta volna bárki számára a könnyű fegyverek ukrajnai értékesítését. Az orosz sajtóhoz eljuttatott hivatalos amerikai álláspont szerint ugyanakkor az ukrajnai fegyvereladások vonatkozásában az USA kormányzati szervei minden egyes esetben egyedi mérlegelés alapján döntenek az engedélyezés vagy a tiltás felől.

A TASSZ-nak átadott amerikai közlemény még azt is kiemeli, hogy:
Az Amerikai Egyesült Államok kormánya soha nem adott el vagy adományozott közvetlenül semmilyen védekezésre is alkalmas fegyvert Ukrajnának. Ugyanakkor viszont soha nem is zárta ki annak lehetőségét, hogy bármikor éljen ezzel”
– tette hozzá az USA külügyi tárcájának közlése.

A Washington Post a közelmúltban írt arról, hogy az USA külügyminisztériuma nemrégiben – a nyilvánosság elől elhallgatva – engedélyezte a Barrett M107A1 típusú mesterlövész fegyverek és tartozékainak eladását Ukrajna számára, összesen 41,5 millió dollár értékben.

A nem hivatalos kijevi hírek szerint a mesterlövész fegyvereknél jóval komolyabb fegyverzetnek számító tankelhárító, tüzérségi és légvédelmi fegyverek az ukrajnai belháború kirobbanása óta folyamatosan használatban vannak az ukrán hadsereg alakulatainál.

Kanada is elkezdte felfegyverezni Ukrajnát


A kanadai kormány zöld utat adott a védelmi szektor gyártóinak, hogy fegyvereket adjanak el Ukrajnának, ezzel próbálva az Egyesült Államokat is hasonló döntésre sarkallni.

A kanadai kormány döntését szerdán hozták nyilvánosságra, lezárva ezzel a rég húzódó tárgyalásokat Petro Porosenko ukrán elnökkel.
A területén polgárháborút vívó európai ország ezzel felkerült Kanada fegyvereladásokat ellenőrző listájára. A kormány folyamatosan felügyelni fogja a folyamatot, melynek során a beszállítónak minden egyes eladásnál engedélyhez kell folyamodnia. Az engedély megszerzéséhez fel kell tüntetni a végfelhasználót és a használat módját, azaz hogy kihez kerülnek a fegyverek, és hogy ne lehessen ezeket civilek ellen használni. Az óvintézkedések szükségszerűek, hiszen a konfliktus Ukrajna keleti felén 2014 óta közel 10 ezer ember életét követelte.

Ukrajna üdvözölte a döntést, és ragaszkodtak korábbi kijelentésükhöz, miszerint a fegyvereket kizárólag „védelmi” feladatokban használják majd. Az ukrán konfliktust vizsgáló emberi jogi csoportok kétkedve fogadták a kijelentést, korábbi bizonyítékokra hivatkozva.

Kanada és az Egyesült Államok eddig olyan segélyt nyújtott Ukrajnának, ami kizárólag „nem halálos” felszerelést és eszközt tartalmazott.

A Trump-adminisztráció továbbra sem döntött a fegyvereladásokkal kapcsolatban, azonban Kanada döntése reményt adhat a haderejét modernizálni próbáló ukrán kormánynak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések