A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Angela Merkel ideje lejárt - Az AFD tovább erősödik

Elkezdődött Angela Merkel politikai agóniája, a német AFD arra számít, hogy előnyt kovácsol a berlini belpolitikai válságból.
Az Independent exkluzív interjút készített az Alternatív Németország (AfD) berlini kampányfőnökével, aki a brit lapnak elmondta: Angela Merkel ideje lejárt, a választók változást akarnak. A koalíciókötést éppen a migrációs válság kezelésének módja akadályozza, az az ügy, amely Merkel népszerűségvesztését okozta. A lap értékelése szerint ha előre hozott választást kell rendezni, akkor félő, hogy az AfD tovább erősödik, és megkerülhetetlen párt lesz a Bundestagban.

A vég kezdete – írta cikkében a Politico. A lap elemzője szerint a koalíciós tárgyalások összeomlásával Angela Merkelen végzetes politikai sebek keletkeztek. A német politikai rendszer alapja eddig a stabilitás volt, ez pedig most úgy néz ki eltűnik. A szabad demokraták inkább nem kormányoznak, mint hogy rosszul kormányozzanak. Merkel híres egységteremtő és problémamegoldó képessége itt csődöt mondott, és így olyan helyzet alakult ki, amely negatív precedens a II. világháború utáni Németország történetében: kisebbségi kormányzásra kényszerül. Vagy újra előre hozott választások lesznek, ahol még jobban megbüntethetik a választók.

Folytatódnak a tárgyalások Frank-Walter Steinmeier német államfőnél

A német államfőnél szerdán a Keresztényszociális Unió, csütörtökön pedig a Német Szociáldemokrata Párt elnökével találkozik; a baloldali párt már jelezte, semmiképp sem köt újra nagykoalíciót Angela Merkellel. A koalíciós tárgyalások azután omlottak össze hétfőn, miután a szabad demokraták felálltak a tárgyalóasztaltól, amivel meghiúsult a négypárti kormánykoalíció létrehozása.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések