A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A cukoripar fél évszázadon át titkolta a rákkal és a szívbetegségekkel kapcsolatos bizonyítékokat

Pár száz évvel ezelőtt a sóban, zsírban és cukorban gazdag ételek a túlélésünket biztosították. Napjainkban azonban a legtöbb országban már mindenki hozzáférhet a bőségszaruhoz, és ez az egyik vezető oka az elhízásnak, amely egymaga számos egészségügyi problémáért felelős.
Az amerikai kormány nemrég frissítette az egészségügyi iránymutatásokat, hogy tanácsot adjon az embereknek, hogyan szabaduljanak meg a sok cukrot tartalmazó étrendjüktől, de amint azt két újabb tanulmány is hangsúlyozza, a cukoripar legalább fél évszázadon keresztül tudatában volt a veszélyeknek.
A cukoripar nem hozta nyilvánosságra az állatkísérletek során tapasztalat károsodásokkal kapcsolatos bizonyítékokat, amelyek megerősítették volna azt a tényt, hogy a szacharóznak nagyobb a kockázata a koszorúér-betegség esetében, mint a keményítőé, és a szacharóz potenciálisan rákkeltő hatású,” – írta az egyik kutató csoport a PLOS Biology című folyóiratban. (1)
Ma a cukoripari kereskedelmi szövetség az Egyesült Államokban Sugar Association néven ismert, de az 1960-as években Sugar Research Foundation (SRF) volt a neve. A kaliforniai San Francisco-i Egyetem kutatói régi feljegyzésekre bukkantak, és az utóbbi néhány évben bizonyítékokat tártak fel, melyek alátámasztják, hogy az SRF eltussolta azokat a saját kutatásait, amelyek rossz fényt vethettek volna a szervezetre.
Ahogy arról a JAMA Internal Medicine tudományos folyóirat beszámolt, az első tanulmány, amelyet az SRF titokban finanszírozott, 1967-ben jelent meg. Statisztikai módszereket használtak, amelyeket ma nagymértékben elfogult adatoknak tartanának. A tanulmány bizonyítékot talált a cukor fogyasztás és a vér lipid (zsírok) szintjei között, amiről kiderült, hogy köze van a szívbetegségekhez. (2)

Ez a tanulmány egy olyan időpontban jelent meg, amikor a tudósok az egész világon erről a konkrét összefüggésről vitáztak, és megpróbálták bonyolítani a kérdést. A kapcsolat ma teljesen egyértelmű és vitathatatlan.
Amint azt a PLOS Biology-ben megjelent tanulmány bemutatta, egy második furcsa kutatási projektet is találtak. Az 1967 és 1971 között elvégzett Project 259 néven futó vizsgálat során az SRF azt értékelte, hogy a cukor bevitel hogyan befolyásolta a patkányok emésztőrendszerét.
Miután kiderült, hogy kapcsolatban van a hólyagrákkal, az SRF rövid idővel a tanulmány befejezése előtt leállította a projekt finanszírozását. Az eredményeket soha nem publikálták.
Érdemes megjegyezni, hogy sok ipari kutatás gyakran zárt ajtók mögött zajlik. A dohányipari és a fosszilis tüzelőanyag-ipari vállalatok főbb tanulmányait gyakran teszik közzé drága fizetős helyeken mindenféle hírverés nélkül, így nem mindenki láthatja őket.
Még akkor is, ha a kutatások összhangban vannak a független tudósok megállapításaival, a PR-üzenetek, amelyeket a vállalatok megfogalmaznak, gyakran ellentmondanak a tanulmányoknak. Nem azt mondjuk, hogy minden iparág ezt a gyakorlatot folytatja, de úgy tűnik, hogy a cukor értékesítők nem teljesen őszinték.
A kutatók a maguk részéről párhuzamot vonnak a nagy dohányipari cégek és a cukoripar között.
A dohányipar is hosszú múltra tekint vissza termékei egészségre gyakorolt hatásának kutatása terén, amelyek gyakran évtizedekkel járnak a tudományos közösség megállapításai előtt, és nem tesznek közzé olyan eredményeket, amelyek nem támogatják a céljaikat,” – jegyezték meg a kutatók.
Ez a tanulmány olyan tapasztalati adatokat szolgáltat, amelyek arra utalnak, hogy a cukoripar is végez hasonló vizsgálatokat, de nem publikál olyan eredményeket, amelyek kereskedelmi érdekeivel ellentétesek.
A cukoripari szövetség a maga részéről egy nyilatkozatot adott ki a PLOS Biology-ben megjelent új tanulmányra adott válaszként, melyben azt állítják, hogy a “cukoripar mindig is elkötelezett volt az átláthatóság terén.” (3)(4)


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések