A zöldségekből készült zakuszka igazi, téli finomság.
A zakuszka, amellett, hogy ízletes, nagyon laktató is, és kiváltképpen nagyon találó a hideg, téli időkhöz. Azonban, a régi, klasszikus zakuszka sok olajt tartalmaz, ami az egészséges életmódot figyelembe véve, nem egészséges. Az alábbi recept egy igazán egészséges, egyszerű, ízletes és olajmentes változata a zakuszka készítésének, melyet ajánlatos minél hamarabb kipróbálni.
OLAJMENTES ZAKUSZKA
Összetevők:
* 5 kg padlizsán
* 2 kg paprika
* 2 kg paradicsompaprika
* 1 kg hagyma
* 500-750 ml házi paradicsompüré vagy 1 kg paradicsom (összetöressük, majd megfőzzük, végül átszűrjük)
* jódozatlan só, ízlés szerint (5-10 kiskanál)
* 1 kiskanál koriandermag
* babérlevél
* bors (opcionális)
Elkészítés:
– miután a padlizsánok megsültek, megtisztítjuk, majd néhány órát hagyjuk lefolyni;
– a továbbiakban megtisztítjuk, megmossuk a paprikákat, a hagymákat, majd nagyobb darabokban felvágjuk. Ezt követően a robotgéppel összetörjük;
– miután megvan, a saját levükben odatesszük főni őket, egy nagyobb (11-12 L) edénybe. Sót adunk hozzá (nagyjából 5 kiskanál);
– miután a zöldségek jól megfőttek, homogenizáljuk, így a tűzről félrevéve, kézi keverőgéppel összekeverjük. Hozzáadjuk a padlizsánt és a paradicsompürét is, majd jól összekeverjük;
– újból a tűzhelyre tesszük, addig, amíg főni kezd;
– ezt követően, előmelegített sütőbe helyezzük, és 2 óánként megkavarjuk;
– addig hagyjuk a sütőben, amíg eléri a kívánt állagot;
– mielőtt kivennénk a sütőből, korianderrel, babérlevéllel és borssal ízesítjük.
A befőttes üvegek sterilizálása
A legjobb, ha 250 ml-es, tiszta, megtisztított és megszárított, új fedőkkel rendelkező befőttesüvegeket használunk. Előmelegített sütőbe (200 fok) kell helyezni a befőttesüvegeket, fejjel lefelé. Ugyanígy kell eljárni a fedőkkel is. Nagyjából 10 percet kell bent hagyni.
A zakuszka tárolása
A meleg zakuszkát a befőttesüvegekbe helyezzük. Egy edénybe (amelyben elférnek a befőttesüvegek), elhelyezünk egy konyhai rongyot. A jól lezárt üvegeket rárakjuk a rongyra, vizet adunk hozzá és főni hagyjuk 40 percet. Ezt követően letakarjuk egy kisebb takaróval, ronggyal, és 1 napig hűlni hagyjuk. A továbbiakban, kamrában tárolható.
0 Megjegyzések