A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csak egy nap alatt 61.000 menekült indult el Európa felé az új közel-kelet-i háborúból

Az ENSZ jelentése szerint kedden 61.000 ember menekült el a kurdisztáni Kirkukból miután az iraki csapatok betörtek  a városba és súlyos harcok robbantak ki – írja az RT.
A feszültség az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló, szeptember 25-i népszavazás óta benne van a levegőben, múlt csütörtök óta pedig folyamatosan érkeznek az iraki kormánycsapatok és a velük szövetséges síita milíciák a kurdok ellenőrzése alatt álló, a világ egyik legnagyobb olajtartaléka mellett található Kirkuk környékére. Kirkuk tartomány egyébként nem része az iraki kurd autonóm területnek, a kormányzóság bizonyos térségeit az Iszlám Államtól foglalták el a kurdok, és Bagdad egyre ingerültebb nyomásgyakorlására sem hajlandók megválni az iraki olajtartalék 10 százalékát rejtő, a kurd identitás számára rendkívül fontos területtől.

Az iraki biztonsági erők tagjai bevetésre készülnek a Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei és kurd pesmerga harcosok ellen az észak-iraki Kirkuk tartomány azonos nevű székhelye közelében, Rasadnál 2017. október 16-án. Az iraki hadsereg ezen a napon több, stratégiai jelentőségű létesítmény bevételét jelentette az olajban gazdag tartomány

A patthelyzet végül tegnap fegyveres összecsapásba torkollt: az egymással napok óta farkasszemet néző csapatok tüzérséggel lőtték egymást, az iraki erők pedig diadalittas hangulatban számoltak be sikereikről. Az iraki egyesített hadműveleti parancsokság közleménye szerint ugyanis utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el a pesmergáktól, például egy földgázterminált, rendőrőrsöket, a K1 nevű légi támaszpontot és egy ipari parkot Kirkuk várostól délre, és a város repülőterét is sikerült ellenőrzésük alá vonniuk. Iraki katonai parancsnokok úgy nyilatkoztak a Reuters hírügynökségnek, hogy nem céljuk behatolni Kirkuk városba, hanem csak „biztonságossá tenni annak környékét”, a városban a helyi rendőrségre bízzák a rend fenntartását, ezért utasították a rendőröket, hogy azonnal menjenek az állomáshelyükre.

A kurd erők szóvivője megerősítette, hogy az irakiak több ágon jelentős támadást indítottak ellenük az éjjel Kirkuk város elfoglalására. Elismerte, hogy elvesztették az említett földgázterminál (Északi Földgáztársaság) és az ipari park feletti ellenőrzést, de hozzátette, hogy szétlőtték az irakiak legalább öt páncélozott járművét és egy vagy két harckocsiját.

Az iraki erők felégettek sok házat és megöltek sok embert Toz Hormato és Dakuk falvakban, Kirkuktól délre – idézte a távirati iroda a kurdok szóvivőjét. A fejleményekről egyébként egymásnak ellentmondó hírek látnak napvilágot, Ajub Juszuf Szaid kurd vezérőrnagy ugyanis azt állította az AP hírügynökség szerint, hogy az irakiak nem tudták őket visszavonulásra kényszeríteni sehonnan, a repülőtérnél is tartják harcállásaikat. Iraki hírcsatornák tegnap még azt állították, hogy kiterjedt területeket vontak Bagdad ellenőrzése alá, méghozzá egy puskalövés nélkül.

A Kurdistan 24 című hírportál szerint Karim Sinjari kurd belügyminiszter tegnap tárgyalt az USA vezette nemzetközi koalíció képviselőivel, és világossá tette, hogy a pesmerga erők többé nem fognak hallgatni, és bármi áron megvédik Kirkukot.

Forrás: magyaridok.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések