A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az adócsalást támogatja Brüsszel?

A magyar gazdaság legtöbb történéséről azonnal tudomást szerez a jövő év közepétől az adóhivatal azzal, hogy a cégek számlázását bekötik a hatósághoz. – Ötvenezermilliárd forintnyi ügylet legfontosabb részletei jelennek majd meg azonnal a számítógépeiken, a csalás lehetősége a korábbiak töredékére csökken – mondta lapunknak a hivatal vezetője. Tállai András beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság a napokban eljárást indított hazánk ellen egy másik feketegazdaság elleni intézkedés, az ekáer miatt. Az államtitkár leszögezte: az adók csökkentéséről és a bérek emeléséről a magyar kormány akkor sem mond le, ha Brüsszel az adócsalók pártjára áll.
Valamivel több mint fél év múlva életbe lép a legújabb nagyszabású feketegazdaság elleni intézkedés, az online számlázás rendszere. – Július elsejétől minden olyan számla fontosabb részleteit azonnal megismeri majd a hatóság, amelyeknél a forgalmi adó meghaladja a százezer forintot. Az interneten zajló adatszolgáltatás automatikus lesz, a számla kiállítása után legkésőbb 24 óra múlva már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) lesznek az információk – mondta lapunknak a szervezet vezetője, a gazdasági tárca államtitkára.

Tállai András hozzátette: a vállalkozóknak semmi dolguk nem akad majd, az információáramlással kapcsolatos teendőket számítástechnikai programok végzik el. – A rendszer eddig nem alkalmazott lehetőségeket nyit meg az adócsalók elleni harcban – közölte az államtitkár, majd folytatta: a NAV évente ötvenezermilliárd forintnyi tranzakcióról kaphat adatot, mégpedig azonnal.

A csalókat így akár a visszaélés elkövetése közben is leleplezheti a hatóság, s ezzel elkerülhető lesz, hogy a költségvetést kár érje. Az adóhivatal első embere úgy fogalmazott: az új intézkedéssel a múlté lehet a korábban oly nagy károkat okozó fiktív számlázás és a cégbedöntögetés.

Azért, hogy az idehaza működő vállalkozások kellően felkészülhessenek az új rendszer jövő évi alkalmazására, a NAV már idén nyáron tesztüzemet indított. Mint az államtitkártól megtudtuk, eddig több mint háromszáz, többnyire informatikai cég ismerkedett meg a szisztémával. Az érintettektől megannyi észrevétel érkezett, ezek alapján a hivatal kiegészítette, pontosította a részleteket, s hamarosan angolul is közzéteszik a teszteléshez szükséges információkat, alapvető elektronikai megoldásokat.

Az online számlázás a korábban bevezetett két feketegazdasági elleni magyar szisztémát, az online pénztárgépek rendszerét és a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzését, vagyis az ekáert egészíti ki. A két intézkedés rövid idő alatt 420 milliárd forintot hozott a hazai költségvetésnek, több ágazatból eltűntek a csalók, az eredményeket pedig nemrég az Európai Bizottság külön is kiemelte, dicsérte. Ehhez képest szinte bombaként robbant a hír a múlt héten: Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az ekáer miatt.

A bizottság megítélése szerint a teherautók útját és szállítmányát nyomon követő, így többféle adócsalás ellen is hatásos magyar rendszer sérti az uniós áfaelőírásokat. Az ekáer a fuvarozási tevékenység kapcsán bejelentési kötelezettséget ír elő, ez pedig – a brüsszeli álláspont szerint – adminisztratív formaságot jelent akkor, ha az áru útja más tagállamon is keresztülvezet. Ezek szerint a bizottság úgy értékelte, hogy a csalás elleni rendszer sérti azt az uniós alapelvet, amely az áruk unión belüli szabad áramlását garantálja.

– A bizottság döntése érthetetlen és nagyon veszélyes – fogalmazott ennek kapcsán Tállai András. Érthetetlen, miként lehetséges, hogy amit az egyik héten a bizottság dicsér és példának állít, azt a következőn miként bélyegezheti súlyos mulasztásnak. Másrészt veszélyes, mert az ekáer nagyon fontos szerepet tölt be a magyar feketegazdaság letörésé­ben, a módszert ráadásul – éppen a hatékonysága miatt – több uniós ország átvette. – A csalások visszaszorítása a magyar adópolitika egyik legfontosabb alkotóeleme. Egyebek mellett ez adott fedezetet azokra az adócsökkentésekre, amelyeket az elmúlt években a kormány végrehajtott – mondta Tállai András. Emlékeztetett: ma Magyarország szedi az unióban a legalacsonyabb társasági adót, a személyi jövedelemadó a második legkisebb, a hazai kis cégek példátlanul csekély adót fizetnek, s idén megkezdődött a nagyon jelentős, tíz-húsz százalékos béremeléssel összekötött járulékcsökkentés. –

Az ekáer megtámadásával Brüsszel ezeket a lépéseket veszélyezteti – jelentette ki Tállai András, majd leszögezte: az adópolitikán, a béremelések politikáján a kormány az Európai Bizottság miatt sem fog változtatni. Az államtitkár nyomatékosítva szavait úgy fogalmazott: adóemelésre és a bérek befagyasztására akkor sem kerül sor idehaza, ha Brüsszel végül az adócsalók pártjára áll.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések