A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kitüntették a távozó budapesti horvát nagykövetet

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át Gordan Grlic-Radman távozó budapesti horvát nagykövetnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
Íjgyártó István az eseményen azt mondta: Magyarországnak és Horvátországnak természetes szövetségesnek kell lennie. A magyar-horvát kapcsolat megkérdőjelezhetetlen alapja a magyar külpolitikának, Horvátország az egyik legjelentősebb szomszédja Magyarországnak, diplomáciai, gazdasági és tudományos szempontból is - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte a magyar-horvát barátság jelentőségét, és hangsúlyozta: a két ország stratégiailag fontos partner és barát, és együttműködve képes megbirkózni a felmerülő kihívásokkal.

A megbízatása lejárta alkalmából kitüntetett nagykövetet méltatva Íjgyártó István kifejtette: Gordan Grlic-Radmannak meghatározó szerepe volt a magyar-horvát kapcsolatok alakításában. A diplomata folyamatos kapcsolatban állt a kormánnyal, rendszeresen megvitatták vele a közös ügyeket, országaik jövőjét - közölte.

Íjgyártó István kitért arra: a nagykövet természetes szövetségesként tekintett a magyar népre, a nemzetek közötti baráti szálak erősítésére törekedett. Nagy hangsúlyt helyezett továbbá olyan kulturális programok megvalósítására, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a két nép még jobban megismerje egymást.

Gordan Grlic-Radman részben magyarul elmondott beszédében kiemelte: a kitüntetéssel Magyarország nemcsak őt és családját tiszteli meg, hanem a hazáját is. Munkája során a két szomszédos és baráti ország kapcsolatainak, együttműködésének erősítésére törekedett, hiszen - mint mondta - "több vagyunk egymás számára egyszerű szomszédoknál". Hozzátette: "ma is együtt vagyunk az európai nemzetek családjában".

A nagykövet a kitüntetést a horvát-magyar kapcsolatok ápolását, a két nemzet közötti párbeszéd és barátság erősítését szolgáló tevékenysége, példaértékű kezdeményezései elismeréseként vehette át.
   
MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések