A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában

Ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok csak Európa peremterületein - az Atlanti-óceán északabbra fekvő partvidékein, valamint Oroszország egy részén - teszik csapadékosabbá, felhősebbé az időjárást. Másutt döntően egy hatalmas kiterjedésű anticiklon hatása érvényesül, nagy területen napos, eseménytelen az időjárás, ugyanakkor a délutáni órákban a nappali gomolyfelhőkből elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki.

Franciaországban hőség van, ott nagy területen emelkedett 33, 36 fok közé a hőmérséklet, de London környékén, Svájcban 30, 33, és a mediterrán térség nagyobb részén is 30 fok feletti maximumokat mérnek. Eközben Finnország fölött tartós északias áramlás alakult ki, Helsinkitől északra csak 6, 10 fok közé melegszik fel délutánra a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence fölé eleinte labilisabb, melegebb, majd kissé stabilabb légtömegek áramlanak, péntek délután, este többfelé várható zivatar.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Péntek délutántól erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és északnyugat, nyugat felől mind több helyen kell záporra, zivatarra számítani, akár vonalba rendeződve is. Heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Ugyanakkor már ez előtt a vonal előtt is kialakulhat zápor, zivatar főként az északi, északkeleti megyékben.

Nagyjából az éjfél körüli órákra lecsengenek a zivatarok, akkorra jórészt megszűnik a csapadék, és a felhőzet is jelentősen csökken. Szombaton sok napsütésre, gomolyfelhős időre készülhetünk, napközben helyenként futó zápor, az északkeleti megyékben (BAZ, SZSZB, HB) pedig néhol zivatar is kialakulhat. Pénteken a déli szelet élénk, szombaton az északnyugatira forduló szelet erős széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 29 és 33 fok között alakul, de az Északi-középhegységben ennél egy-két fokkal hűvösebb, a déli határvidéken pedig kissé melegebb is lehet.

MTI 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések