A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Mazsihisz elnökével is találkozott Netanjahu és Orbán Viktor

Orbán Viktorral a Dohány utcai zsinagógába látogattak.
Múltunk és jövőnk összeköt bennünket, ahogyan Magyarország és Izrael szeretete is – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, amikor Benjámin Netanjahu és Orbán Viktor meglátogatták a Dohány utcai zsinagógát. A Mazsihisz elnöke szerint Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége mindig segítette és a jövőben is segíteni fogja Magyarország és Izrael barátságát.

Heisler szerint miközben jók a magyar-izraeli kapcsolatok, mindig vannak a magyarországi zsidó közösség életét zavaró jelenségek. A napokban Heisler azt mondta, hogy Izrael cserbenhagyta a magyarországi zsidókat, amikor Netanjahu visszavonatta a Soros György elleni plakátkampányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot.

A Mazsihisz elnöke azt mondta: „Magyarország felemás módon nézett szembe a holokauszt folyamatával”, az akkori kormány és a kormányzó felelősségével, mint ahogy még mindig nem zárult le maradéktalanul a zsidó kárpótlás, és megoldatlan az egyházakat ért jogsérelmek orvoslása is. Hozzátette: örültek Orbán Viktor keddi nyilatkozatának, amely "jó irányba tett lépés".

Az identitás magabiztossága

Izrael és Közép-Európa, Izrael és Magyarország olyan jövőt képzel el, amelyben fontos dolgok kötik össze őket, így a hazájuk és a nemzetük iránti szeretet – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint olyan jövőt képzelnek el, amelyben összeköt a külső fenyegetésekkel szembeni önvédelem, a terrorizmus elleni küzdelem, a modern technológia, innováció és kutatás, a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok, a kultúráik közötti mély kapcsolat.

Összeköt az identitásunk magabiztossága, az, hogy "tudjuk, kik vagyunk" és büszkék vagyunk arra, akik vagyunk – mondta. Szerinte elsősorban azonban olyan jövőt képzelnek el, amelyben összeköti őket egymás kölcsönös tisztelete.

A miniszterelnök szerint ma Magyarországon a zsidó élet a reneszánszát éli, és azt kívánják, hogy a magyar zsidóság alkotó energiái szabadon kibontakozzanak.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések