A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új tervel álltak elő a németek és az olaszok - így állítanák meg végleg a migránsokat

>Új tervvel állt elő a német és az olasz belügyminiszter: Brüsszelnek címzett levelükben azt javasolják, hogy Európa déli határát tolják ki Líbia és Niger közé – ezzel ugyanis útját lehetne állni egy újabb, hatalmas migránshullámnak.
A “leköltöztetett” határon ellenőriznék a migránsokat, így már Afrikában kiderülne, ki menekül valós veszély elől, és ki az, aki csak gazdasági okokból szeretne Európában élni – őket azonnal vissza is fordítanák. A polgárháború sújtotta Líbia ugyanis a migránsválság fő tranzitországává vált, mióta az EU és Törökország múlt márciusban megállapodott a migránsok ideiglenes török befogadásáról. A líbiai határellenőrzéssel pedig el lehetne vágni a közép-afrikai és szubszaharai migránsok elől is az Európába vezető utat – írja az Express.

A határáthelyezésnek több előnye is van. Egyrészt felszabadítaná Olaszországot – és ezáltal Európát is – a hatalmas migránsnyomás alól, hiszen a Líbia és Olaszország közötti útvonalat hetente ezrek teszik meg. Másrészt pedig naponta százak életét lehetne megmenteni, hiszen a veszélyes tengeri utazást sokan nem élik túl. Valamint az egyre nagyobb összegekre hajtó embercsempész-hálózatnak is nagy érvágás lenne, ha elesnének a Földközi-tengeri bevételi forrásuktól.

Több NGO-t is megvádoltak az olasz ügyészek: szerintük a szervezetek összejátszanak az embercsempészekkel, és “tengeri taxiként” szállítják Líbiából az olasz partokra a migránsokat, súlyos válságba sodorva így Olaszországot.

Idén már 42500 migráns érkezett Olaszországba, 97 százalékuk Líbiából indult. A líbiai táborokban pedig jelenleg 7-8 ezer afrikai migráns vár arra, hogy az embercsempészek hajót kerítsenek nekik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések