Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Tiszainokán burgonyás csirkével indítottak

Tavasz-kikelet néven családi napot szervezett a polgárőr egyesület, a Szemünk Fénye Klub, a Szőke Tisza Nyugdíjasklub és az önkormányzat.
A hasonló összejöveteleken a község asszonyai a tavasz beköszöntével mindig bográcsos ebéddel várják az éhes vendégeket – most például burgonyás csirkepörkölttel.

– Falunkban nagy hagyománya van a közös főzéseknek, mely amellett, hogy összehozza a lakosokat, a gasztronómiai hagyományainkat is őrzi – meséli Szendreiné Kiss Erzsébet polgármester, aki a találkozókon eddig is jelentős részt vállalt a szervezésben, idéntől viszont ő vette át az egyik főszakács szerepét.

– Rájöttem, tetszik a főzés, ráadásul sokan biztattak, hogy vállaljam csak el a szakácsszerepet, mert nagyon jól csinálom – meséli Erzsike, aki a mostani rendezvényen félszáz embernek főzött. Elárulta, az ötven adagnyi finomság elkészítéséhez tizenöt kilónyi csirkehúsra és tíz kilónyi krumplira volt szükség.

– Tiszainokán nagy hagyománya van a pörköltek készítésének is, tipikus inokai bográcsos ételünk azonban a „kanda bukháré”, mely valójában öregtarhonya. Talán a helyiek se tudják, honnan ez a név… 

A gyereknapra ezt kérték a fiatalok jó sok kolbásszal, ezt fogom majd nekik főzni! – bólogat a szakács-polgármester.

A bográcsban egyébként ugyanazok az egytálételek elkészíthetőek, mint egy konyhai tűzhelyen, azonban a bográcsban készült ételek íze sokkal gazdagabb, ízesebb. Ha keményfát használnak, akkor az étel a használt tűzifa fajtájától függő, jellegzetes füstös ízt kap. Legtöbben az akácfát javasolják.

Forrás: szoljon.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések