A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Negyedik taggal bővülhet a Debreceni Egyetem

A kormány is támogatja a Debreceni Egyetem műszaki képzésének fejlesztését, ehhez pedig biztosítja a szükséges anyagi és jogszabályi feltételeket: ezt csütörtökön jelentette be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az intézmény vezetőivel tartott sajtótájékoztatón. A Debreceni Egyetem pályázaton 1,2 milliárd forintot is nyert a műszaki területek népszerűsítésére és a duális erősítésre.
Ebben a hónapban adták az oktató és fejlesztő laboratóriumot a Debreceni Egyetem Műszaki Karán egy német világcég magyar leányvállalatával együttműködésben. Ez is egy olyan összefogás, amelynek célja, hogy minőségi tudással rendelkező mérnökök kerüljenek ki az egyetemről. Ezt segíti az a sikeres pályázat, amely révén a matematika-informatika népszerűsítésére 800 millió, a duális képzés erősítésére pedig 400 millió forintot nyert az egyetem. Palkovics László szerint a vállalati igényeket felmérve fontos lenne például a villamosmérnök-képzést külön szervezeti egységként kezelni a felsőoktatásban.

- Gondoljuk át azt, hogy milyen formában akarjuk az egyetem struktúráját a jövőben elképzelni, illetve azt, hogy milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy ezt a struktúrát létre tudjuk hozni és jól tudjuk működtetni. A kormánynak ebben van szerepe, hogy ehhez biztosítsa azokat a jogszabályi feltételeket, illetve azokat a pénzügyi feltételeket, amit ez az átszervezés, átalakítás igényel – mondta Palkovics László.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora hozzátette: ez a felsőoktatási intézmény lényegében három egyetem: az orvosi, az agrár- és a klasszikus tudományegyetem. Ezt szeretnék most egy negyedik taggal, egy műszaki egyetemmel bővíteni a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően.

- Ez az ipari fejlesztés területén ugye a 4.0 digitalizált ipar modell, amihez nagyon sok minden kell, és ez föl is bátorít bennünket, hiszen az egyetemnek van kiváló informatikai kara, van természettudományi kara, nagyon sok minden megvan az egyetemen, ami egy 4.0-ás modell szerinti iparfejlesztéshez kell – fejtette ki Szilvássy Zoltán.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja a műszaki területek népszerűsítésre és a duális képzés erősítésre nyert 1,2 milliárd forint kapcsán elmondta: ennek köszönhetően további öt szakkal tudják bővíteni a műszaki, az agrár-, a természettudományi és a gazdaságtudományi területen folyó duális képzés kínálatát.

- Itt is vannak már eredményei korábbi egy-két évből a Debreceni Egyetemnek, de ez a pályázat segíteni fog abban, hogy olyan új szakok is duális irányba elinduljanak, amelyekre eddig nem volt lehetőség – jegyezte meg a kancellár.

Az oktatási államtitkár elmondta azt is, hogy a jelenlegi 12 milliárd forint helyett jövőre már 27 milliárdot tudnak kiválóság alapú kutatás-fejlesztésre fordítani a hazai egyetemek, amivel elérhető, hogy előrelépjenek a nemzetközi rangsorban.

dehir.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések