Brazíliában népszerűsítették a mangalicából készült ételeket magyar és brazil szakácsok.
Elmondásaik alapján nagy sikere volt a mangalica húsnak, többen még repetát is kértek. A hazai tenyésztők több mint egy éve dolgoznak azon, hogy Dél-Amerikában is megszeressék az ínyencek a mangalicát.
Mangalicából készült ételeket szolgáltak fel egy Sao Pauló-i étteremben. Brazíliában először kóstolhattak a helyiek ilyen vacsorát, a menüt magyar és brazil séfek közösen készítették.
“Úgy láttuk, hogy nagyon szerették, hogy itt vagyunk, és hogy ezeket az ételeket elkészítettük. És azt gondolom, hogy elég nagy a siker” – mondta az egyik szakács, Veégh Attila.
“Az ételeknek nagyon nagy sikere van, többen is kértek repetát az ételekből!” – tette hozzá büszkén a mesterszakács, Litauszki Zsolt is.
A mangalicát a 19. században tenyésztették ki egy Habsburg-birtokon. Az 1970-es évekre azonban annyira lecsökkent a számuk, hogy a kihalás küszöbére került. Emiatt összefogás indult a mangalicaállomány megmentéséért. 2004-ben a magyar Parlament “ehető nemzeti kinccsé” nyilvánította az állat húsát. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke abban bízik, hogy Brazíliában is elterjed a mangalica és népszerűvé válik a fogyasztása.
“Hát mi ezen a projekten, hogy itt megjelenhessen a mangalicahús Brazíliában, már több mint 1 éve dolgozunk a külügyminisztérium és az FM illetékeseivel együtt, illetve a brazil partnerekkel közösen. Azt lehet mondani, hogy imádják a mangalicát a brazilok, akik megkóstolták.” – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.
Nem ez az első nemzetközi sikere a mangalicának: Japánban és az Egyesült Államokban is számos Michelin-csillagos étteremben szerepelnek magyar sertésből készült ételek a menün.
Mangalicából készült ételeket szolgáltak fel egy Sao Pauló-i étteremben. Brazíliában először kóstolhattak a helyiek ilyen vacsorát, a menüt magyar és brazil séfek közösen készítették.
“Úgy láttuk, hogy nagyon szerették, hogy itt vagyunk, és hogy ezeket az ételeket elkészítettük. És azt gondolom, hogy elég nagy a siker” – mondta az egyik szakács, Veégh Attila.
“Az ételeknek nagyon nagy sikere van, többen is kértek repetát az ételekből!” – tette hozzá büszkén a mesterszakács, Litauszki Zsolt is.
A mangalicát a 19. században tenyésztették ki egy Habsburg-birtokon. Az 1970-es évekre azonban annyira lecsökkent a számuk, hogy a kihalás küszöbére került. Emiatt összefogás indult a mangalicaállomány megmentéséért. 2004-ben a magyar Parlament “ehető nemzeti kinccsé” nyilvánította az állat húsát. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke abban bízik, hogy Brazíliában is elterjed a mangalica és népszerűvé válik a fogyasztása.
“Hát mi ezen a projekten, hogy itt megjelenhessen a mangalicahús Brazíliában, már több mint 1 éve dolgozunk a külügyminisztérium és az FM illetékeseivel együtt, illetve a brazil partnerekkel közösen. Azt lehet mondani, hogy imádják a mangalicát a brazilok, akik megkóstolták.” – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.
Nem ez az első nemzetközi sikere a mangalicának: Japánban és az Egyesült Államokban is számos Michelin-csillagos étteremben szerepelnek magyar sertésből készült ételek a menün.
0 Megjegyzések