Hirdessen itt

Japán színház a Déli-sarkon. Fotókiállítás megnyitója és ünnepi megemlékezés

Április 10-én, hétfőn, 16.30-tól rendezi meg a Debreceni Művelődési Központ és a Debreceni Színjátszó Stúdió Egyesület a Japán színház a Déli-sarkon - 35 éves a Toyama-Debrecen/Hajdú-Bihar kapcsolat (A Bungeiza Színház Leánykérése Debrecenben és az Antarktiszon) című ünnepi rendezvényét a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házának Pódiumtermében (Debrecen, Kossuth u. 1.).
35 évvel ezelőtt a Pódiumterem színpadán vendégszerepelt Csehov: Leánykérés című egyfelvonásos komédiájával a Toyama városából Debrecenbe érkező Bungeiza Gekidan japán színházi társulat. Azóta a Debreceni Színjátszó Stúdióval még 1981-ben New Yorkban kialakított barátság a művészet minden ágára kiterjedő kulturális cserekapcsolattá fejlődött.

A Debrecen város “Mecénás”- díjára jelölt Koizumi Hirosi igazgató-rendező – aki már 57 alkalommal járt városunkban – szenior színészeivel együtt tavaly decemberben nagyot mert álmodni: Csehov darabját az Antarktisz hómezőin felállított ideiglenes sátorszínházban mutatták be. Történelmi esemény volt ez, hiszen eddig egyetlen társulatnak sem jutott eszébe a Déli-sarkot a színház eszközeivel meghódítani. A debreceni színjátszók velük egyidőben “Hajnali színházat” celebráltak: a déli-sarki japán előadással azonos időpontban ők is eljátszották a Leánykérést – szolidaritásból.

A most nyíló kiállítás célja, hogy a Toyama-Debrecen/Hajdú-Bihar kulturális kapcsolat 35 éves évfordulóját is megünnepeljük a megnyitón elhangzó japán nyelvű dalokkal és dobritmusokkal. Törös Lucát, Wesser Patrikot, Tóth Zsoltot, Pércsi Sándort, Urszuly Editet és a Debreceni Színjátszó Stúdió tagjait hallhatja a közönség. Az ünnepi eseményen Debrecen város és több Hajdú-Bihar megyei település is magas szinten képviselteti magát.

A rendezvény központi eleme a fotókiállítás, mely a déli-sarki színházi előadást dokumentálja. Az kiállítási anyag a rövid idejű debreceni bemutatkozás után országos, majd nemzetközi körútra indul.

A fotókiállítás megtekinthető április 13-ig, az intézmény nyitva tartási idejében hétköznapokon 10–18 óráig.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések