A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fej-fej mellett a két leggazdagabb debreceni, négyen vannak a top 100-ban

Összesen közel 110 milliárd forint a vagyona annak a négy debreceni üzletembernek, aki bejutott az országos top 100-ba.
Megjelent a Napi.hu gondozásában A 100 leggazdagabb magyar kiadvány, mely évek óta a leginkább elfogadott, mértékadó összesítés az ország szupergazdagjairól. A kiadvány maholnap érkezik meg a debreceni újságárusokhoz, de a Dehir.hu a szerkesztőktől megkapta a listát régiónk leggazdagabbjairól.

Az országos listát egyébként továbbra is az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor vezeti 260 milliárd forintos vagyonnal. A képzeletbeli dobogó második helyén továbbra is a nyíregyházi üzletember, a műtrágyagyártó céget birtokló Bige László (200 milliárd) áll, a harmadikat pedig Gattyán György szerezte meg 180 milliárdos vagyonnal.

A Napi.hu magyarországi listáján szereplők összvagyona idén már megközelítette a 3380 milliárd forintot, a 100-as elitklubba minimum 7,5 milliárd forinttal lehetett bekerülni.

A leggazdagabb debreceni megőrizte vezető helyét. Szabó Miklós és családja, akik egy év alatt 3 milliárd forinttal, 34 milliárdra növelték vagyonukat ezzel az országos lista 26. helyét szerezték meg (tavaly a 22. helyen szerepelt Szabó Miklós). A víziszárnyas-tenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkozó Tranzit-Ker Zrt. és a Tranzit-Food Kft. alapítója és résztulajdonosa cégei révén közel 1500 embernek ad munkát.

Szabó Miklós nagy figyelmet fordít az egészségügyi intézmények, a rászorulók és a sportélet támogatására. Ezért korábban Mecénás-díjjal tüntették ki, 2014-ben pedig megkapta a díszpolgári címet. Szabó Miklós még mindig dolgozik, de egyre inkább háttérbe vonul, a cégei első számú vezetője már fia, Szabó Ákos. Szabó Miklóst tagja a Debreceni Egyetem külsős, tanácsadó testületének, a konzisztóriumnak, fia, Szabó Ákos pedig a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja.

A Debrecenhez kötődő vállalkozók közül tavaly Bárány László és családja a volt a második legvagyonosabb, s ez most is így van. A Bárány-család egy év alatt 4 milliárd forinttal, 33 és fél milliárd forintra gyarapította vagyonát, azaz csak félmilliárd forinttal maradnak el Szabóéktól. Szabó Miklós és Bárány László az országos toplistán egymást követi, Bárány László a 27. helyet szerezte meg.

A Marster Good-csoport vezetője Debrecenben végezte tanulmányait, itt kezdte pályáját, s bár család cégei főleg Szabolcsban működnek, Bárány László és családja városunkban él. Több százezer baromfit dolgoznak fel, a legnagyobb áruház- és gyorsétterem-láncoknak szállítanak. Bárány László cégei irányításába tudatosan vonja be fiait, Lászlót és Pétert, így nem szakad meg a családi hagyomány.

A tradíciók ápolása mellett Bárány László sikerének egyik kulcsa, hogy mindig nyitott az újra is. Magyarországon például az elsők között vezették be a Master Goodnál a négynapos munkahetet.

A cégcsoport jelenleg 2150 embernek ad munkát, Magyarországon piacvezetők, s az iparágban a kibocsátott mennyiség alapján Európa top 15 vállalata közé tartoznak. A cégcsoport most is fejleszt, ennek köszönhetően a számítások szerint másfél-két éven belül minden második Magyarországon elfogyasztott csirke a Master Good üzemeiből kerül majd ki.

Városunk harmadik leggazdagabbja továbbra is Herdon István, aki tavalyelőtt előzte meg Boros Józsefet.

Herdon István egy év alatt kétmilliárd forinttal, 21 milliárdra növelte a vagyonát. A Xanga cégcsoport vezetője a 38. leggazdagabb magyar (tavaly is ugyanezen a helyen szerepelt).

Mint ismert, 2011-ben a Xanga vette át a debreceni repülőtér üzemeltetését, amely azóta Wizz Air-bázisreptér lett, s tavaly tavasszal a Lufhansa is elindította Debrecen-München menetrend szerinti járatát. A repülőtéren igen jelentős beruházásokba fogtak, konténervonatot indítottak, innovációs központot és új terminált építenek. A cégcsoport a Határ úti Ipari Parkban is folyamatosan fejleszt. Az ipari park nemrégiben nyerte el a Tudományos és technológiai park címet.

Herdon István mögött Boros József végzett a debreceni szupergazdagok listáján 20 milliárdos vagyonnal, ami közel kétmilliárd forinttal haladja meg a tavalyi évit. Ezzel Boros József egy helyet előre lépve a 41. az országos listán. Boros József a vendéglátásból gazdagodott meg. Mint ismert, pár éve valóra váltotta régi vágyát: megvásárolta az Aranybika szállót, ahol egykoron felszolgálóként kezdte karrierjét. Boros József abban bízik, hogy a külső felújítások mellett idén az épülettömb rehabilitációját is el tudják kezdeni. Két éve gyermekkora helyszínén, Nyíradony-Tamásipusztán 50 szobás medhotelt, szabadidőközpontot és kalandparkot is épített. Emellett övé az Óbester Szálloda is Debrecen belvárosában.

Néhány éve az irodaház-üzletágba is belevágott, övé a Vágóhíd utcai Lion Office Center, ahová az eddigi bérlők mellé beköltözött a városban négyszáz új munkahelyet teremtő Flowserve. A területen már elkezdte egy újabb 7300 négyzetméter alapterületű A kategóriás irodaház kialakítását.

A top 100-ba ez a négy debreceni üzletember jutott be, együttes vagyonuk 108 és fél milliárd forint. Egy év alatt a négy debreceni szupergazdag összességében 11 milliárd forinttal növelte vagyonát.

Két hajdú-bihari van még a top 100-ban

Ináncsy Miklós kisebb hotelbirodalmat épített ki Hajdúszoboszlón, övé többek között a négycsillagos Hotel Aurum Family, a Hotel Aurum, a Park Hotel Ambrózia és az InHotel, emellett kisebb szálláshelyek tulajdonosa is. Vagyonát 16 és 3 milliárd forintra taksálják, ezzel ő az 52. leggazdagabb magyar. A fővárosban egy nagyszabású lakásépítési beruházásba kezdett, 500 lakást építenek fel a II. Rákóczi Ferenc híd pesti oldalán,

A téglási Novotni Lajos és családja a becslések szerint 10,6 milliárd forintos vagyon felett rendelkezik, ami 800 millióval haladja meg az előző évit. Ezzel a 80. helyet csípte meg.

Az épületgépészettel és háztartási-gépgyártással foglalkozó Hajdú Zrt. továbbra is piacvezető itthon. A társaságnál több mint hatszázan dolgoznak. A tavalyi évben kiemelkedően jól teljesített a Hajdu cégcsoport, több mint 14 milliárd forintos nettó árbevétellel zártak. Belefogtak egy két és fél milliárd forint értékű fejlesztésbe is, amivel száz új munkahelyet teremtenek.

A százas listáról lecsúsztak, de milliárdok fölött rendelkeznek

A debreceni Fülöp Zsoltnak 300 millió forint hiányzott ahhoz, hogy ott legyen a leggazdagabb száz magyar között. A logisztikában egyre jelentősebb eredményeket elérő Fülöp Zsolt vagyonát 7,2 milliárd forintra taksálják – egy év alatt 900 millióval gyarapodott ez a vagyon.

A Trans-Sped-cégcsoport 1990 óta tevékenykedik a logisztikai piacon. Országos irodahálózattal, százezer négyzetmétert meghaladó fedett raktárkapacitással, száznál több gépjárművel rendelkeznek. Ma már az ország számos nagyvárosában jelen vannak raktározási, csomagolási kapacitással, több mint 700 alkalmazottjuk van.

Ráthonyi Zoltán az Alaszka Kft. ügyvezetője és egyik tulajdonosa. Vagyona 5,8 milliárd forint. Cége jelentős szereplő Hajdú-Bihar megye élelmiszer- és vegyi áru kis- és nagykereskedelmében.

Bódi László vagyonát 6,2 milliárd forintra becsülik. A hajdúnánási Tedej Zrt. ötezer darabos szarvasmarha- és 20 ezer darabos sertésállománnyal rendelkezik. Jelentős a baromfiágazatuk, lótenyésztéssel is foglalkoznak és tógazdaságuk is van. Almaültetvényünk területe 74 hektár, meggyet 30 hektáron termelnek, de kisebb területeken cseresznye, szilva és körte is terem

Ugyan nem jutott az első százba, továbbra is a leggazdagabb magyarok egyike Szima Gábor. A DVSC Futballszervező Zrt. elnökének vagyonát a Napi.hu szerkesztői 5,4 milliárd forintra becsülik, ezek szerint egy év alatt 300 millió forinttal csökkent Szima Gábor vagyona.

Mint ismert, Szima Gábor megnyerte a debreceni és a nyíregyházi kaszinókoncessziót is, mindkét kaszinó 2014-ben indult el.

A hajdúböszörményi NAGÉV Kft-t alapító, Nagy Antal János vagyona 5,2 milliárd forint. A vállalat közismert az ipari járdarácsok felhasználói körében.

Kotosmann Zoltán és Seres Sándor becsült vagyona 5,2 milliárd forint. Vagyonukat azzal alapozták meg, amikor Héliker Zrt. részvényeit eladták a Coop Szolnok Zrt-nek. Azóta beindították a Heliker Invest Zrt-t, övék a belvárosi Centrum Hotel, melynek felújítására 850 millió forintot költöttek.

Ők vásárolták meg a volt Móricz Zsigmond Kollégiumot is, amit lebontottak, helyén pedig egy korszerű egyetemi diákszállót építenének. Kotosmann Zoltán tagja a Debreceni Egyetem konzisztóriumának, illetve a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának.

A hajdúnánási Búzafood 97 Kft. Bódi András kezében van, akinek 4,9 milliárd forint a vagyona. A cég Hajdú-Biharban, Borsodban és Szabolcsban hét telephelyen foglalkozik szántóföldi növények tisztításával, szárításával, tárolásával és felvásárlásával, valamint növénytermesztési inputanyagok forgalmazásával.

A debreceni Mixvill Kft. tulajdonosa, Bencze István 4,8 milliárd forint felett rendelkezik. A cége  komoly elismerést vívott ki a villanyszerelési  anyagok  magyarországi  értékesítésében,  exportjában  és  importjában. A vállalat 2015-ben 800 millió forintos növekedéssel − 5,2 milliárd forint árbevétel mellett − 917 millió forint üzemi eredményt ért el. A vállalkozás 114 embernek ad munkát.

Szigeti Virág és Szigeti Eszter cége, a Glória Kft. saját tulajdonú ingatlanok fejlesztésével, hasznosításával, üzemeltetésével foglalkozik. Portfóliójában szállodák, ipari és logisztikai fejlesztések mellett főleg kereskedelmi ingatlanok szerepelnek. A cég Disznós Zoltán Endre tulajdona volt 2015 decemberéig, amikor átírták gyerekei nevére. Szigeti Virág és Szigeti Eszter vagyonát 4,7 milliárd forintra becsülik.

Hajdú-Bihar megyében rajtuk kívül igazán vagyonosnak számít még többek között Sántha Imre (Formula-GP Kft., Hajdúböszörmény, 4,6 milliárd forint), Szűcs Péter (Kerekes Kft., Ebes, 4,6 milliárd forint), Miklóssy Ferenc (Keviép Kft., Debrecen 3,9 milliárd forint), Czibere Attila (TVP-Gabona Kereskedőház Kft., Debrecen, 3,8 milliárd forint), Felföldi József (Felföldi Édességgyártó Kft., Debrecen, 3,8 milliárd forint), Csutak Csaba (Chemical-Seed Kft., Debrecen, 3,5 milliárd forint) és Tóth László (Toll 96 Kft., Hajdúsámson, 2 milliárd forint).

A lista készítésekor a szerkesztők csak tiszta eredetű vagyont és csak átlátható tulajdonosi és működési szerkezetet vesznek figyelembe. A vagyonbecslés alapja a tulajdonolt cégek vagyon és érték alapján történő felmérése.

Forrás: dehir.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések