A savanyú káposzta fogyasztásának egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy segíti az emésztést, fokozza a vérkeringést, védi a szív egészségét, gyors energiaforrást jelent, védi az immunrendszert, erősíti a csontokat, csökkenti a koleszterinszintet, megszünteti a gyulladásokat, megóvja a szemünk és bőrünk egészségét.
Történelmi feljegyzések utalnak a származására már a Római Birodalom korából: akkor hozták Kínából Európába. Nagyon felkapottak voltak a pácolt és savanyított ételek, hiszen ezek az eljárások lehetővé tették, hogy hosszabb utakat is megtegyenek az élelmiszerrel, annak megromlása nélkül. Népszerűségét a mai napig megőrizte, igazi nemzetközi kedvenc: Európán kívül még Ázsiában és Amerikában is előszeretettel fogyasztják.
És most lássuk, mitől olyan egészséges ez az étel!
Tápértéktartalma:
Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és jelentős mértékű az A-, C-, K- és B-vitaminok szintje is. Továbbá remek vas-, mangán-, réz-, nátrium-, magnézium- és kalciumforrás. Fogyasztásával mérsékelt mennyiségű proteint is juttatunk szervezetünkbe.
Vérkeringés:
A magas vastartalom különböző módokon is előnyös a szervezetünk számára: elsősorban hozzájárul a hatékony energiatermeléshez, mivel növeli a testünk anyagcseréjét. Ennek köszönhetően élénkül a vérkeringés, ebből kifolyólag pedig a szervek és sejtek oxigénellátása nő meg rohamosan. Ez a megnövekedett véráramlás az egyre szaporodó vörösvértestek eredménye, aminek létrejöttéhez kulcsfontosságú tényező a vas. A magas a vasszint segít megelőzni a vérszegénység (más néven vashiány) kialakulását, és így sok kellemetlen mellékhatástól (mint a fejfájás, fáradtság) véd meg minket.
Emésztés:
A már említett magas rosttartalomnak köszönhetően segíti a belek tisztítását, megszünteti a székrekedést, a puffadást, a görcsöket és a túlzott bélgáz képződést. Azzal, hogy szabályozza az emésztést és a kiválasztó rendszert, segíthet megakadályozni a gyomorfekély, de még a vastagbélrák kialakulását is.
Szív:
A rostok nem csak az emésztés számára fontosak, a szív egészségéért is felelnek: képesek megkötni és eltávolítani a szervezetből a veszélyes koleszterint, ami az artériák és vérerek falához tapadhatna. Így kevesebb a vérbe jutó koleszterin mennyisége, ami csökkenti az érelmeszesedés, szívinfarktus és stroke kialakulásának esélyét.
Szem és bőr:
Az A-vitamin és a karotin antioxidáns hatásának köszönhetően megköti az ún. szabad gyököket, amelyek az egészséges sejtek mutációját idézhetnék elő. A szem védelmében harcol a szürke hályog kialakulása ellen, míg bőrünk egészséges és fiatal marad, hiszen lassítja a ráncok kialakulását.
Immunrendszer:
Egy adag savanyú káposztával a napi C-vitamin szükségletünk 35%-át tudjuk fedezni, ami elengedhetetlen immunrendszerünk kielégítő működéséhez. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejt képződést, kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek regenerációjában és a kollagén termelésben is.
A savanyú káposzta - a megannyi pozitív hatása mellett - nagyon magas nátriumtartalommal rendelkezik, ami veszélyes lehet kardiovaszkuláris és vesebetegségek esetén. Ha ilyen típusú egészségügyi problémával küzd, feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, hogy megállapítsák az Ön számára megfelelő, bevihető mennyiséget.
0 Megjegyzések