A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szezonja van: a savanyú egészségbomba

A savanyú káposzta fogyasztásának egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy segíti az emésztést, fokozza a vérkeringést, védi a szív egészségét, gyors energiaforrást jelent, védi az immunrendszert, erősíti a csontokat, csökkenti a koleszterinszintet, megszünteti a gyulladásokat, megóvja a szemünk és bőrünk egészségét. 

Történelmi feljegyzések utalnak a származására már a Római Birodalom korából: akkor hozták Kínából Európába. Nagyon felkapottak voltak a pácolt és savanyított ételek, hiszen ezek az eljárások lehetővé tették, hogy hosszabb utakat is megtegyenek az élelmiszerrel, annak megromlása nélkül. Népszerűségét a mai napig megőrizte, igazi nemzetközi kedvenc: Európán kívül még Ázsiában és Amerikában is előszeretettel fogyasztják.
És most lássuk, mitől olyan egészséges ez az étel!  

Tápértéktartalma:

Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat és jelentős mértékű az A-, C-, K- és B-vitaminok szintje is. Továbbá remek vas-, mangán-, réz-, nátrium-, magnézium- és kalciumforrás. Fogyasztásával mérsékelt mennyiségű proteint is juttatunk szervezetünkbe.  

Vérkeringés:

A magas vastartalom különböző módokon is előnyös a szervezetünk számára: elsősorban hozzájárul a hatékony energiatermeléshez, mivel növeli a testünk anyagcseréjét. Ennek köszönhetően élénkül a vérkeringés, ebből kifolyólag pedig a szervek és sejtek oxigénellátása nő meg rohamosan. Ez a megnövekedett véráramlás az egyre szaporodó vörösvértestek eredménye, aminek létrejöttéhez kulcsfontosságú tényező a vas. A magas a vasszint segít megelőzni a vérszegénység (más néven vashiány) kialakulását, és így sok kellemetlen mellékhatástól (mint a fejfájás, fáradtság) véd meg minket. 

Emésztés:

A már említett magas rosttartalomnak köszönhetően segíti a belek tisztítását, megszünteti a székrekedést, a puffadást, a görcsöket és a túlzott bélgáz képződést. Azzal, hogy szabályozza az emésztést és a kiválasztó rendszert, segíthet megakadályozni a gyomorfekély, de még a vastagbélrák kialakulását is.  

Szív:

A rostok nem csak az emésztés számára fontosak, a szív egészségéért is felelnek: képesek megkötni és eltávolítani a szervezetből a veszélyes koleszterint, ami az artériák és vérerek falához tapadhatna. Így kevesebb a vérbe jutó koleszterin mennyisége, ami csökkenti az érelmeszesedés, szívinfarktus és stroke kialakulásának esélyét.

Szem és bőr:

Az A-vitamin és a karotin antioxidáns hatásának köszönhetően megköti az ún. szabad gyököket, amelyek az egészséges sejtek mutációját idézhetnék elő. A szem védelmében harcol a szürke hályog kialakulása ellen, míg bőrünk egészséges és fiatal marad, hiszen lassítja a ráncok kialakulását.  

Immunrendszer:

Egy adag savanyú káposztával a napi C-vitamin szükségletünk 35%-át tudjuk fedezni, ami elengedhetetlen immunrendszerünk kielégítő működéséhez. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejt képződést, kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek regenerációjában és a kollagén termelésben is. 
A savanyú káposzta - a megannyi pozitív hatása mellett - nagyon magas nátriumtartalommal rendelkezik, ami veszélyes lehet kardiovaszkuláris és vesebetegségek esetén. Ha ilyen típusú egészségügyi problémával küzd, feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, hogy megállapítsák az Ön számára megfelelő, bevihető mennyiséget.
Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések