A fokhagymával nem mondunk újat, de ebben a listában olyan zöldségek is szerepelnek, amelyekről eddig még nem biztos, hogy hallottad, milyen jótékony hatással vannak az immunrendszerre. Lássuk, melyek ezek:
Fokhagyma
Az erős illatú fokhagyma nagy mennyiségben tartalmazza az immunstimuláló allicin nevű vegyületet, ami elősegíti a fehérvérsejt-képződést és elpusztítja a náthát és influenzát okozó vírusokat. Közel 100%-os eredményességgel végez a vírusos, gombás és bakteriális fertőzésekkel, valamint a légúti vírusokkal.
Hagyma
A hagyma allicinen kívül még kvercetint is tartalmaz, amely vegyület nyákoldó hatású. A csípősségének köszönhetően növeli a vérkeringést, melegítő hatású, ami a hideg időben igencsak hasznos – a fertőzések elkerülése miatt is. Kicsit furcsán hangozhat, de ha egy félbevágott hagymát teszel a hálószobádba, amikor alszol, az felszívja a körülötted keringő baktériumokat, így téged elkerül a fertőzésveszély.
Gyömbér
Fűszeres, csípős és isteni: a gyömbér csökkenti a lázat, a torokfájást, felszakítja a letapadt váladékot. Csípős ízét a gingerol és shagaol nevű gyulladáscsökkentő anyagoktól kapja, hatásukra serkenti a vérkeringést és megnyitja a melléküregeket.
A javuló vérkeringésnek köszönhetően több oxigén jut a szövetekhez, hogy eltávolítsák a méreganyagokat és a vírusokat. Kutatások azt igazolják, hogy a gyömbér képes megelőzni és kezelni az influenzát, valamint hányinger, gyomor- és fejfájás esetén is nagyon hasznos.
Tipp: Készíts reggel gyömbérteát, ha úgy érzed, kezdesz beteg lenni. Szeleteld fel a gyömbért, dobd egy fazék vízbe, majd ha felforrt adj hozzá pár csepp citromlevet. Át fogja tisztítani az egész szervezted.
Cayenne
A Cayenne-paprika kapiszkum tartalmának köszönhetően gazdag forrása a C-vitaminnak és a bioflavonidoknak, amelyek nagymértékben támogatják az immunrendszert a nátha elleni harcban. Hogyan? Serkenti a fehérvérsejt-képződést, valamint megtisztítja a sejteket és szöveteket a méreganyagoktól.
A Cayenne-bors antioxidánsokban és béta-karotinban gazdag, ami segít egészségben tartani a nyálkahártyát. Fűszeressége miatt izzasztja a testet, ezzel növelve az immunrendszer aktivitását.
Tipp: Ha beteg vagy keverj el cayenne port egy kis meleg vízzel és citromlével: felturbózza az immunrendszered.
Tök
A tök jó C-vitamin és karotin forrás. Az emberi testben leggyakrabban megtalálható hat karotinoid – amelyet tökfogyasztással is be tudunk vinni szervezetünkbe – csökkenti a különböző rákos megbetegedések esélyét, védi a szemet és a bőrt a káros UV sugárzástól és segíti megakadályozni a szívbetegségek kialakulását. Emellett az alfa-karotin segít lassítani az öregedés folyamatát.
Kelkáposzta
Mint más leveles zöldségek, a kelkáposzta is jó adag E-vitaminnal rendelkezik. Az immunhatást serkentő antioxidáns a fehérvérsejtek termelődését idézi elő, amelyek megölik a nem kívánt baktériumokat. A kelkáposztát akár nyersen, akár párolva fogyasztod, élvezni fogod a csodálatos előnyeit.
Citrusfélék
A narancs, grépfrút és citrom telis-tele van C-vitaminnal, ami segít megemelni a szervezet ellenálló képességét a csúnya betolakodókkal szemben. Legjobb módja, hogy részesülj a jótékony hatásukban, ha egyenesen a piacról, frissen fogyasztod őket.
Zöld tea
A zöld tea kiváló antioxidáns-forrás: többféle polifenol (különösen katekin) is megtalálható benne. Egyes tanulmányok szerint a katekin könnyedén le tudja győzni az influenza és a nátha vírusát. Egy csésze zöld tea elkortyolgatása segít új erőre kapni, még akkor is, ha szörnyen betegnek érzed magad.
0 Megjegyzések