A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Merkel most igazán aggódhat!

A német parlament felsőháza elutasította Merkelék azon kezdeményezését, miszerint felgyorsították volna a marokkói, tunéziai és algériai migránsok kitoloncolását. Ezzel a lépéssel a Bundesrat egy határozott nemet mondott Angela Merkel menekültpolitikájára.
A törvény értelmében biztonságos országoknak minősítették volna a Magreb államokat – Marokkót, Tunéziát és Algériát – és felgyorsították volna az elutasított menedékkérők kitoloncolását. A tervezetet a német kormány és a parlament alsóháza, a Bundestag is elfogadta, de a felsőház elutasította. A Bundesrat szerint a Magreb államok nem biztonságosak a migránsok számára, ezért nem lehet hazatoloncolni őket – írja a Deutsche Welle.

Bajorország kormánypárti képviselője szerint a törvényre azért lett volna szükség, hogy elrettentsék azokat a migránsokat, akik a menekültügyi szabályozást kihasználva csak anyagi okok  miatt akarnak Németországban letelepedni. A Magreb államokból érkező menekültkérelmeknek csak a töredékét, 2,8 százalékukat fogadták el eddig.
A német munkapiacra való belépésnek nem az a normális módja, ha beadunk egy menekültkérelmet politikai üldöztetésre hivatkozva. […] A szabályok szerint a tunéziaiaknak, az algériaiaknak és a marokkóiaknak nincs joguk a menekültstátuszhoz. Azt szeretnénk, ha csak azok maradnának Németországban, akiket tényleg üldöznek.”
– fejtette ki Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

Dieter Lauinger zöldpárti képviselő szerint viszont nem kellene biztonságosnak nyilvánítani a Magreb országokat. Hozzátette, hogy a kitoloncolások többségére azért nem került sor, mert a származási ország visszautasította, hogy hazatoloncolják az állampolgárát.
A probléma nem a számokkal van, hanem az emberek hazatoloncolásával. Tehát azzal, hogy biztonságos országnak minősítjük a Magreb országokat, nem érünk el semmit”
– hangoztatta Lauinger.

A német kormány már 2016-ban tárgyalásokat folytatott a törvénytervezetet illetően, miután szilveszter estéjén észak-afrikai bevándorlók tömegesen erőszakoltak meg és molesztáltak nőket Kölnben.
Ez egy szomorú nap számunkra, mivel az illegális migráció megállítására tett fáradozásaink nem értek révbe”
– hangoztatta Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter.

A meleg, a leszbikus és a migránspárti szervezetek köztük a Pro Asyl és az Amnesty International üdvözölték a Bundesrat döntését. A Pro Asyl rámutatott, hogy a Magreb országokból  8900 menekültkérelem érkezett 2016-ban, ami az összes benyújtott menekültkérelemnek körülbelül az 1 százaléka.

A parlament alsóházában Merkel nagy többséget élvez, ezért gyorsan elfogadták a törvényt még 2016 májusában. A zöldek és a baloldali párt viszont a törvény ellen kampányolt és minden befolyásukat bevetették, hogy a felsőház elutasítsa a tervezetet.

A parlament felsőházában Németország mind a 16 tartományából ül képviselő és szükséges az ő hozzájárulások is a fentebb említett törvénytervezethez, mivel a kitoloncolásokért a német állam a felelős nem pedig a nemzeti kormány - írja a 888.hu.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések