Egy főzőműsorban láttam elkészíteni egy arab szakácstól. Azt mondta, kedvünk szerint rakhatunk még bele bármilyen zöldséget, amink otthon van. Ez egy nagyon tartalmas leves, szinte egytálételnek is megfelelő a sok laktató finomság miatt. Nálunk ez nagy szó, de a fiam háromszor is evett belőle (persze csak úgy, hogy azt mondtam, ez egy indiai leves :-), mert az arab konyhát nem kedveli).
Hozzávalók / 6 adag
50 dkg borjúhús
2 ek napraforgó olaj
2 közepes db vöröshagyma
2 közepes szár halványító zeller
10 dkg lencse
40 dkg csicseriborsó konzerv
40 dkg konzerv paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál római kömény
1 teáskanál koriander
1 kávéskanál kurkuma
1 csipet cayenne bors
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 kávéskanál fahéj
1 ek sűrített paradicsom
6 dl alaplé (zöldség vagy marha)
Elkészítés
Felforrósítjuk az olajat, és a kis kockákra vágott borjúhúst elkezdjük pirítani benne.
A hagymát is felaprítjuk, és mehet a hús mellé. Ekkor már megszórhatjuk a fűszerekkel, esetleg 1-2 gerezd fokhagyma is mehet mellé.
A szárzellerről lehúzzuk a kemény rostokat, és azt is felkockázzuk, megy a levesbe.
A lencsét mindeközben hideg vízbe áztatjuk 20 percre, aztán leszűrve ő is követheti társait.
Kísérőnek a sűrített paradicsom és a kockázott konzerv paradicsom is csatlakozhat a csapathoz, majd felöntjük az alaplével, és kis tűzön lassan főzzük. Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a leveshez a csicseriborsó-konzervet is. Aki kívánja, még tésztát is főzhet bele. Összerottyantjuk vele, és lehet tálalni. A levest megszórhatjuk friss korianderzölddel.
Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
0 Megjegyzések