Gyanítottam, hogy a somlói mögött több van, mint a pudinggal leöntött maradék piskóta egy kis mazsolával és csokiöntettel. Ezért elkezdtem kutatni, utánaolvasni, és megtaláltam. Megcsináltam. Megcsinálom még nagyon sokszor.
Hozzávalók / 8 adag
Vaníliás piskóta
4 db tojás
3 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
4 evőkanál finomliszt
2 ek víz
1 késhegynyi sütőpor
Kakaós piskóta
4 db tojás
4 ek cukor
4 evőkanál finomliszt
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
2 ek víz
1 késhegynyi sütőpor
Diós piskóta
4 db tojás
4 ek cukor
4 evőkanál finomliszt
2 marék darált dió (2 evőkanál)
1 késhegynyi sütőpor
2 ek víz
Vaníliamártás
20 dkg cukor
10 dkg finomliszt
9 dl tej
4 db tojássárgája
2 dl habtejszín
10 dkg vaníliás cukor
vanília ízlés szerint (1 vagy 2 rúd magja)
Szirup
3 dl víz
3 ek cukor
40 ml rumaroma
2 g reszelt citromhéj (kevesebb, mint fél citromból nyert)
Csokoládéöntet
7 dkg vaj
2 csapott ek finomliszt
7 dl tej
20 dkg étcsokoládé
3 csapott ek cukrozatlan kakaópor
3 ek cukor
40 ml rum
Összerakáshoz
20 dkg mazsola
12 dkg dió
3 ek vaníliás cukor
Tálaláshoz
5 dl habtejszín (vagy kész tejszínhab)
3 csomag habfixáló (vagy kész tejszínhab)
Elkészítés
Előkészület
A mazsolát vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát.
A habtejszíneket és a tojásokat lehűtjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Vaníliás piskóta
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
A sárgákat összekeverjük 2+1 evőkanál cukorral, liszttel, sütőporral, vízzel. Amikor homogén, hozzálapátolunk egy kevés habot, és alaposan elkeverjük azzal is.
A többi habbal óvatosan, beleforgatva keverjük. Ne törjük össze!
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és az előmelegített sütő középső polcára tesszük.
180 fokon 10-12 percig sütjük. Ezután lassan, óvatosan kiengedünk egy kis gőzt, és 160 fokon még néhány percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor kész, kivesszük, kiborítjuk, és a sütőpapírt szépen lehúzzuk róla.
Kakaós piskóta
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
A sárgákat összekeverjük 3 evőkanál cukorral, liszttel, kakaóporral, sütőporral, vízzel. Amikor homogén, hozzálapátolunk egy kevés habot, és alaposan elkeverjük azzal is.
A többi habbal óvatosan, beleforgatva keverjük. Ne törjük össze!
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és az előmelegített sütő középső polcára tesszük.
180 fokon 10-12 percig sütjük. Ezután lassan, óvatosan kiengedünk egy kis gőzt, és 160 fokon még néhány percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor kész, kivesszük, kiborítjuk, és a sütőpapírt szépen lehúzzuk róla.
Diós piskóta
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
A sárgákat összekeverjük 3 evőkanál cukorral, liszttel, dióval, sütőporral, vízzel. Amikor homogén, hozzálapátolunk egy kevés habot, és alaposan elkeverjük azzal is.
A többi habbal óvatosan, beleforgatva keverjük. Ne törjük össze!
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, és előmelegített sütő középső polcára tesszük.
180 fokon 10-12 percig sütjük. Ezután lassan, óvatosan kiengedünk egy kis gőzt, és 160 fokon még néhány percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor kész, kivesszük, kiborítjuk, és a sütőpapírt szépen lehúzzuk róla.
Vaníliamártás
Egy lábosban vizet forralunk, hogy később gőz fölött dolgozhassunk.
A tejet is felforraljuk. Közben egy habüstben simára keverjük a tojássárgákat a tejszínnel, liszttel, cukrokkal, vaníliával és 3 evőkanál tejjel (nem baj, ha még nem forrt fel).
Amikor a tej felfőtt, beleöntjük a habüstbe, és gőz fölött, habverővel kevergetjük a vaníliamártást, amíg be nem sűrűsödik. 10-20 percig is eltarthat. A pudingállag elérése a cél.
Szirup
A vizet a cukorral felfőzzük, majd beleöntjük a rumot és a citromhéjat.
Félretesszük hűlni.
Csokoládéöntet
Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat. Hozzákeverjük a lisztet. Amikor csomómentes, akkor hozzáadjuk a tejet, a felkockázott étcsokoládét, a rumot, kakaóport, cukrot.
Folyamatos kevergetés mellett, a gőz felett ezt is besűrítjük egy kicsit. Itt nem célunk a pudingállag elérése, ezt öntetként használjuk.
Összerakáshoz
A diót a vaníliás cukorral összekeverjük.
A diós piskótát egy kicsit összevágjuk, tépkedjük, és egy magas falú jénai aljára tesszük. A rumos-citromhéjas sziruppal meglocsoljuk mindkét oldalát. A szirup harmadát használjuk fel!
A diós piskótarétegre öntjük a vaníliás mártásunk negyedét.
A mazsolát szűrőbe öntjük, és a harmadával megszórjuk a somlói alsó rétegét. Szórunk rá cukros diót is.
Most a csokis piskótával járunk el ugyanígy. Sziruppal locsoljuk, vaníliamártással leöntjük, mazsolával és cukros dióval megszórjuk.
Majd jöhet a vaníliás piskóta, amit ugyanígy rétegezünk.
Az egésznek a tetejére öntünk egy kis csokoládés szószt, és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
8-12 órán át hűtjük.
Tálaláshoz
A habtejszín és a habfixáló segítségével tejszínhabot készítünk.
Tálalásnál felhasználjuk a maradék cukros diót. Minden adagra külön öntünk csokoládéöntetet, és teszünk tejszínhabot.
0 Megjegyzések