Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Szerecsendiós sárgaborsó-krémleves recept

Sokan nem kedvelik a sárgaborsót, aminek valószínű okai a hajdani, iskolai menzás emlékekben keresendő. Viszont ha finoman elkészítjük, újra a rajongóivá válhatunk. Hűvösebb őszi estén kiváló melegítő étel. Nem utolsó sorban pedig pénztárcakímélő fogás.
Hozzávalók / 4 adag
25 dkg felesborsó
3 dkg füstölt szalonna
2 dkg sertésbőrke (füstölt)
1 közepes db burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)
1.2 l víz (vagy alaplé)
10 dkg rozskenyér (sokmagvas)
10 dkg sajt (reszelt)

Elkészítés
A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő hideg vízben áztatjuk minimum 4 órán át.
A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját, eltávolítjuk a fazékból.
A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel vagy alaplével, beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét vagy füstölt húst, majd fedő alatt puhára főzzük.
Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát és a fokhagymát is beletörjük.
Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük.
Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt vagy tejfölt.
A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben vagy grill alatt megpirítjuk őket. A leves tálalásakor a sajtos kenyér rudak mellé a leves tetejére szerecsendiót reszelünk. A sajtos kenyér rudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések