Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Nyírségi gombócleves recept

Az "Ízes élet" celebkonyha rovatában olvastam, ahol Hausmann Viktor írta le ezt a receptet. Egy-két plusz hozzávaló hozzáadásával neki is álltam a főzésének.
Hozzávalók / 6 adag
Leves
1 közepes db vöröshagyma
3 ek napraforgó olaj
60 dkg marha hátszín
2 gerezd fokhagyma
15 dkg zeller
1 közepes db fehérrépa
2 közepes db sárgarépa
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1.2 l marha alaplé
15 dkg zöldbab
20 dkg zöldborsó
15 dkg gomba
2 dl tejföl
2 evőkanál tönkölybúza liszt
1 ek tárkony (friss)
1 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert citromhéj

Gombóc
15 dkg burgonya (főtt)
1 ek petrezselyem
1 db tojássárgája
3 púpozott ek tönkölybúza liszt

Elkészítés

Leves
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
Ha a hagyma színesedni kezd, hozzáadjuk a felkockázott hátszínt, és néhány percig kevergetve sütjük.
Mikor a hús már kifehéredett, sőt kezd egy kissé pirosodni, hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát és a szeletelt zellert, fehérrépát és sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a felaprított petrezselyem szárával, és felöntjük az alaplével. Fedő alatt gyöngyözve főzzük, míg a hús megpuhul.
Ha már puha, a leveshez adjuk a zöldbabot, zöldborsót és a gombát, és még 3-4 percig forraljuk.
A tejfölt elkeverjük két kanál liszttel, és fokozatosan hígítjuk a forró levessel, állandó kavargatás mellett (hőkiegyenlítést végzünk). Amikor már teljesen feloldódott a levesben a tejföl, nem csomós, hozzáadjuk a leveshez, és összeforraljuk vele. Ekkor hozzáadjuk a petrezselyem és a tárkonyleveleket felaprítva. Belereszeljük a citrom héját, és belecsavarjuk a levét.
Csak ekkor adjuk hozzá a gombócokat, melyek egy perc alatt megfőnek, feljönnek a leves tetejére.

Gombóc
Egy közepes burgonyát megtisztítunk, sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt, összetörjük.
Hozzáadunk egy evőkanálnyi aprított, friss petrezselymet, egy tojássárgáját, és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy lágy legyen, de már ne ragadjon.
A kapott tésztából vizezett kézzel cseresznyényi kis gombócokat formálunk, melyeket a főzés végén egy perc alatt a levesbe főzünk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések