Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Készül a zselici húslepény: összefogás erősíti az élelmiszeripart

A Kaposvári Egyetemen tartotta ülését a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter hétfőn, melyen bemutatták az egyetemi laborszolgáltatásokat a cégek képviselőinek. Amelyik klasztertag az egyetemen végeztetné el a működéséhez szükséges élelmiszeranalitikai, mikrobiológiai vizsgálatait a jövőben, annak a felsőoktatási intézmény is jelentős árkedvezményt ad.
– Felmértük, milyen vizsgálatokat vásárolnak különböző laboroktól, szolgáltatóktól a klasztertagok, s mi az, melyet a Kaposvári Egyetemmel együttműködve meg tudnánk csinálni – mondta Szommerné Egyed Linda, a klaszter elnöke, a Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója. – Jellemzően élelmiszeranalitikai, mikrobiológiai vizsgálatokról van szó, de talajtani vizsgálatok is szóba jöhetnek. Az élelmiszeripari cégeknek jogszabályi keretek által meghatározott laborvizsgálatokat a minőségbiztosítás érdekében el kell végeztetniük, melyeket nem a klaszteren kívüli laborokban, hanem az egyetemmel együttműködve szeretnénk elvégeztetni. Így a vizsgálatokra szánt összegből származó bevételt az egyetemnél tartanánk.

Munkahelyeket is teremthet a jövőben

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) és a Kaposvári Egyetem kezdeményezésére jött létre a klaszter 2011-ben, mely azóta többek között nagy húsipari, tejipari cégeket, pékségeket, informatikai vállalkozásokat is összefog, de maga az egyetem is tag. – Több klasztertag cég is részt vesz a duális képzésben. Az idei köszöntő találkozón is téma volt, hogy a gyakorlati képzésre ki, hogyan tud helyet biztosítani az egyetem hallgatói számára – jegyezte meg Szommerné Egyed Linda.

Huszonnégy tagja van a cégcsoportnak, legutoljára a Katica Tanya, a Bázis Informatika Kft., és a Sarkpont Zrt. csatlakozott. De továbbra is várják az érdeklődők jelentkezését. Amennyiben a klaszter megszerzi az akkreditációt, lehetőség nyílik jelentős források igénybevételére is, s azzal magasabb szintre emelhetik az együttműködést. Mely közvetetten akár munkahelyeket is jelenthetne a jövőben. A klaszter elnöke szerint az is fontos cél, hogy jobb beszerzési lehetőségeket teremtsenek egymásnak az együttműködés során.

Közvetlen bizalmi kapcsolat van a tagok között

Közös fejlesztési irány is van. A Kapos Ternero Kft., a Slendy Pékség, a Fino-Food Kft. és az egyetem együttműködésével zajlik egy közös termékfejlesztés, a Zselici Húslepény. Ám az egyetem bázist és alapot ad minden tagnak külön-külön is a fejlesztési irányaihoz. Az utóbbi fél évben innovációba kezdett több cég is, mely a klaszter tagja. A Kométának számos fejlesztése van, mely az egészséges ételre, az adalékanyag-mentességre helyezi a hangsúlyt, a Slendy Pékség pedig paleoélelmiszereket, édességeket állít elő.

Egymáshoz is ellátogatnak. A tervek szerint februárban a Pek-Snackben tesznek üzemlátogatást, márciusban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságán, áprilisban a már akkreditált debreceni klaszterhez, májusban pedig a Fino-Food Kft.-hez látogatnak a cégek.

Szommerné Egyed Linda úgy véli: nagy eredmény a létszámbővülés. S az is, hogy közvetlen bizalmi kapcsolat alakult ki a tagok között, mindenki érzi, hogy az információátadással ő is nyerhet. Megindult az együttműködés, az együttgondolkodás. – A legfontosabb pedig, hogy gondolkodunk és bízunk egymásban, s nem csak egymás mellett létezünk a régióban – tette hozzá.

Széleskörű laborvizsgálatok

Igény hívta életre, így az elkövetkező üléseken a marketing és a közös gondolkodás kérdésköre is felszínre kerül. Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának docense elmondta: a fogyasztói magatartás változásairól, kutatásokról, a marketingkommunikáció új trendjeiről beszélnek majd. Szó esik termékfejlesztésekről, termékek piaci bevezetéséről. Az online kommunikációs megoldások területén megjelenő ötleteket is vizsgálják. Mindezek során a vállalkozók is feltehetik majd a maguk kérdéseit. 

Az egyetem modern laborszolgáltatásait, s a különböző vizsgálati csomagokat prof. Dr. Tossenberger János, az Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja, valamint Nagy Gábor, a laboratóriumi hálózat vezetője mutatta be. A laboratóriumhálózat három egységből áll: a talajtani, az élettani és biokémiai, valamint az élelmiszer-, mezőgazdasági termék és takarmány minősítő laboratóriumból. Ezeknek a felszereltségét is bemutatták a klaszter tagjainak, akik megfogalmazták az ülésen az igényeiket a majdani vizsgálatokkal és lehetőségekkel kapcsolatban.

Forrás: sonline.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések