A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bőnyi rendőrgyilkosság: akár szabadlábra is helyezhetik a hungaristát

Több hónappal a bőnyi rendőrgyilkosság után sem lehet tudni, hogy ki lőtte le Pálvölgyi Péter nyomozót. A védői álláspont szerint a most nyilvánosságra hozott bizonyítékok alapján hamisan vádolják és tartják fogva Győrkös Istvánt, ezért ügyvédje szabadlábra helyezést indítványoz – tudta meg a PestiSrácok.hu. 
Az Index  ma megjelent írásában megpróbálta rekonstruálni a történteket, a helyszínrajz és nyomozati dokumentum alapján. Az általuk megismert vizsgálati anyag szerint kérdéses, hogy a rendőrség belső vizsgálata hogyan juthatott arra a következtetésre, hogy nincs személyi felelős, amikor az ügy jelenlegi szakaszában “azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, kinek a tölténye végzett Pálvölgyivel.” Az Index azt írja, hogy Győrkös a vallomásában azt állította, hogy az egyébként mindig töltve tartott, betárazott fegyvert azért vette magához, hogy a ház egyik helyiségében elrejtse, nehogy a rendőrök rátaláljanak. Mindeközben Győrkös felesége is a házban volt. Amikor a belső szobából Győrkös kifelé ment, kezében a gépkarabéllyal, az “előszobában összefutott az időközben az épületbe belépő és pillanatokkal később lelőtt Pálvölgyi Péterrel. “

NEM TUDNI, KI ÉS MIÉRT ADTA LE AZ ELSŐ LÖVÉST

A portál szerint Győrkös a gépkarabéllyal a kezében a belső szobából kiment az előszobába, akkor lépett be az előszobába Pálvölgyi, mögötte pedig két másik rendőr állt, de ők nem mentek be az előszobába, hanem az előteret és az előszobát elválasztó küszöbnél álltak meg. Győrkös felesége is az előszobában tartózkodott ekkor, az idős asszony megpróbálta feltartóztatni Pálvölgyit, aki azonban félretolta őt. Az előszobában tehát összesen hárman voltak ekkor: Győrkös István, Pálvölgyi Péter és Győrkös felesége. A gyanúsított vallomása szerint ő le akarta tenni a fegyvert a felszólításra és éppen lehajolt, amikor lövést hallott, majd pedig erős fájdalmat érzett, és elveszítette az eszméletét. A rendőrség verziója szerint viszont Győrkös lőtt rá Pálvölgyire, majd ekkor lőtték le őt a szoba előtt álló nyomozók. Tény, hogy Pálvölgyit egyetlen találat érte a fején, és hogy ez a lövedék átment rajta.  A helyszíni szemle alapján készített, a lövések irányát meghatározó szakértői anyag akár a védelemnek azt az álláspontját is igazolhatja, hogy nem Győrkös lőtte le a rendőrt. Az Index rendelkezésére álló dokumentum alapján ugyan nem lehet kijelenteni, hogy nem Győrkös lőtte le Pálvölgyit, de azt sem lehet állítani, hogy bizonyosan ő adta le a halálos lövést – írja a portál.
HOMÁLYOSAK A RÉSZLETEK

A portál szerint ha Győrkös sorozatlövést adott le, és tényleg az ő lövése érte Pálvölgyi fejét, akkor a többi lövedéket a feje felett, a fal tetején, a plafonban kellett megtalálniuk a helyszínelőknek. Fontos bizonyíték lehet még Pálvölgyi baseballsapkája is, amit a rendőr holttestétől távolabb, de egy Győrkösnek tulajdonított lövés vonalában találtak meg a helyszínelők. Mellette vérnyomot is rögzítettek a falon, viszont ezt egy olyan helyen, amerre Győrkös és a rendőrök egyaránt lőhettek. Ez lehet az egyik kulcs ahhoz, hogy a szakértők meghatározzák, kinek a tölténye végzett a rendőrrel. Az akcióról szóló beszámolókat ismerő informátorai az Indexnek azt állították, hogy a lövöldözés után a házból kiszaladó, illetve a ház körül várakozó rendőröknek fogalmuk sem volt, mit tegyenek. A meglőtt Pálvölgyi társai állítólag úgy akarták a mentősöket előreküldeni a házba, hogy ők maguk továbbra sem mertek bemenni. Ez az állítólagos közjáték azonban a hivatalos jegyzőkönyvekbe nem került be – írja az Index.

Ha Pálvölgyi még életben is volt a lelövése és a kihozatala között eltelt időben, kommunikálni már nem tudott – írja a portál.

Az a tény viszont, hogy társai magára hagyták, nem csupán bajtársiassági és etikai kérdéseket vet fel, hanem jogi következményekkel is járhat. A jogszabályok, valamint a rendőri eskü értelmében ugyanis egy ilyen helyzetben a rendőrnek kötelessége segíteni, akár élete kockáztatásával is. Ráadásul odakint ekkor nem egy, nem kettő, hanem tucatnyi rendőr volt. Ők ekkor már attól féltek, hogy Győrkös rájuk is lőne, és nem tudták, vannak-e odabent esetleg más fegyveresek is.
– vélekednek az Index szerzői. Sok a kérdőjel az ügyben, a ballisztikai jelentésre még közel egy hónapot várni kell és még a helyszíni bizonyítási eljárás sem történt meg, ami sokat segíthet a történtek rekonstruálásában.
VÉDŐJE SZERINT GYŐRKÖS ÁRTATLAN

Nem igazolható, hogy elkövette az emberölést Győrkös István – mondta a a PestiSrácok.hu-nak a férfi ügyvédje, Takács Zoltán, aki szerint a bizonyítékok nem arra utalnak, hogy Győrkös István lőtte le a nyomozót. Portálunknak nyilatkozott a férfi fia, Győrkös Kolos, aki elmondta azt is, hogy a ballisztikai jelentést február 20. utánra ígérte a nyomozóhatóság. Azonban  a helyszínen talált lövedékek becsapódási helye véleménye szerint egyértelműen arra utal, hogy édesapja nem úgy és nem annyi lövést adott le, ahogyan azt a rendőrök állítják.

A gyanúsítás szerint öt-hat lövést, legyezőszerűen adott le édesapám, azonban a valóság az, hogy három lövedék csapódott, amit AMD (kalasnyikov) fegyverből származott és ami V alakban, egymáshoz képest 120 cm-re a gardrób falában állt meg, miután a falat is áttörte. Ezek a lövedékek a rendőrökhöz képest V alakban, 90- 120 fokban csapódtak be – mondta el kérdésünkre Győrkös Kolos.
A férfi szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy Győrkös István nem a rendőrök felé lőtt és nem legyező, hanem v alakban adott le három lövést, holott a zsaruk 5-6 lövedékről beszéltek. Kiemelte azt is: édesapja által leadott lövések nem metszik az elhunyt rendőr, Pálvölgyi Péter tartózkodási helyét, ugyanis másfél méterre volt a lövés röppályája a nyomozóhoz viszonyítva. Így akár az is bebizonyosodhat, hogy a rendőrrel baráti tűz végzett. Portálunk korábban már foglalkozott a témával, cikkünkben egy exzsaru is megszólalt, aki súlyos szalmai hibákra hívta fel a figyelmet a bőnyi esettel kapcsolatban. Győrkös Kolos a PestiSrácok.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a rendőrség által lefoglalt fegyvereket visszakapta és nem gyanúsították meg bűncselekménnyel. Mint ismert: a Nemzeti Arcvonalat azóta felszámolták, több helyszínen tartottak házkutatást és foglaltak le fegyvereket a zsaruk. Sőt, nem csupán büntetőeljárások indultak, hanem az airsoftozó szélsőségesek és az orosz titkosszolgálat közötti kapcsolat is nyilvánosságra került.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések