A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A sehová sem tartozó xenial generáció: akik 1977-1983 között születtek

Ők azok, azok semmilyen generációhoz nem sorolhatók be. Nem születtek bele a digitális forradalomba, mégis ők voltak, akik legelőször beletanultak.
Unásig hallhattuk már önjelölt szociológusoktól és mégönjelöltebb marketing szakemberektől az egyes generációk tudományos elnevezéseit. X, Y, Z és még ki tudja milyen karakterekkel illethetjük a különböző korú fiatalokat. Viszont kutatók szerint pontosításra szorul a rendszer, ha 77 és 83 között születtél, akkor igazán különleges vagy.

Első hallásra nem tűnik túl komolynak, indokoltnak az új kategória, jobban belegondolva azonban mégis van ennek némi létjogosultsága. Mi nem születtünk bele a digitális forradalomba, viszont elég fiatalok voltunk a robbanásakor ahhoz, hogy játszi könnyedséggel beletanuljunk.

Mi voltunk az utolsó generáció, aki a ma már hétköznapi technológiák nélkül nőtt fel, az első csajozási kísérleteinket - legalább részben - mégis már az interneten tettük. Még gondolatban sem létezett közösségi média, amikor megszülettünk, az első felhasználók derékhadát mégis mi adtuk.

Még papíron leveleztünk a padban, nem sokkal később már elsők között írtunk SMS-t. Telefonálásra a magas ár miatt persze csak akkor használtuk a mobilt, amikor nagyon fontos volt. Még örömmel fociztunk az udvaron más lehetőség híján, a Nintendót és a szó szerinti piacon vett másolatait pár évvel később mégis elsők között nyomogattuk.

Nem tudtuk, hogy mi az a selfie, magunk felé kellett fordítanunk a fényképezőgépet (!), ha a barátainkkal közös képet akartunk csinálni. Csak hetekkel később tudtuk meg, hogy a homlokunkról sikerült remek képeket csinálni, több száz, pontosabban 24 kép közül jó, ha három értékelhető volt.

Nem érhettünk el kattintásra szinte végtelen kikapcsolódási lehetőséget, tévét néztünk és VHS-lejátszónk volt. Én speciel nem, de a korosztályom Vészhelyzetet és Jóbarátokat nézett, semmi pénzért sem maradtak volna le egy-egy új epizódról.


Ha a kedvenc együttesünk új számot adott ki, idegesen vártuk a rádió mellett ülve, hogy hallhassuk, csak remélni tudtuk, hogy elég gyorsan tudjuk lenyomni azt a két gombot a magnón, hogy felvehessük. Ha a műsorvezetők belebeszéltek a szám elejébe vagy végébe, kontrollálhatatlan düh töltött el minket.

Csak hat év az a periódus, amibe születned kellett, hogy közénk tartozz, speciális társaságot alkotunk. Mi vagyunk az összekötő kapocs az analóg és a digitális világ között. Különleges készségeket hordozunk, a vérünkben van az ősi világ papírokkal, ceruzákkal, tollakkal és radírral, mégis készségszinten használunk mindent, amit a számítástechnika adott a társadalmak széles rétegeinek.
Nem tartozunk sem az X generációhoz, sem a Millenial csoporthoz. Mi vagyunk a Xennialok. Analóg gyermekkor, digitális felnőttéválás jellemez minket.

Óriási hülyeség? Az, de valaki bizonyára jó sok pályázati pénzből kutathatta ki az elméletet. Mindenesetre szerintem érdekes a koncepció, valóban érték számunkra az, hogy még jól ismerjük a régi világot, hiszen gyerekként megtanították nekünk, de az új világ már a kisujjunkban van.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések