Hirdessen itt

A nemzeti érdekekre és az emberi jogokra kíván összpontosítani az új cseh külügyminiszter

Csehország nemzeti érdekeinek védelmét és az emberi jogok betartását kívánja tevékenysége középpontjába helyezni Tomás Petrícek, új cseh külügyminiszter.
Tomás Petrícek, aki csütörtökön Prágában egy külpolitikai fórumon beszélt terveiről és elképzeléseiről, hangsúlyozta, hogy Csehországnak tovább kell mennie az 1989 utáni külpolitikai úton, és az ország EU-, illetve NATO-tagságának nincs alternatívája.

"Külpolitikánkban mindig a saját érdekeinket fogjuk érvényesíteni. Sosem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a külpolitikának tükröznie kell értékeinket is, amelyeket a szabadság és a demokrácia, az emberi jogok, a jogállam, az emberi méltóság, az esélyegyenlőség, a szolidaritás és a felelősség jelentenek" - mutatott rá Petrícek, akit Milos Zeman államfő kedden nevezett ki külügyminiszternek. 

Csehországnak - fejtette ki a tárcavezető - történelmi tapasztalatai vannak a totalitárius rendszerekkel, azért ki akarja fejezni szolidaritását mindazokkal, akik az emberi jogok betartásáért harcolnak. 

A külügyminiszter szükségesnek tartja, hogy a jövőben a cseh politikai vezetők egy hangon beszéljenek a világban, ezért szükségesnek tartja, hogy a vezetők rendszeresen egyeztessék nézeteiket ezen a téren. Szeretné, ha a külpolitikában a kormányoldal és az ellenzék, valamint a civil szervezetek és az üzleti szféra is össze tudná hangolni álláspontját és lényegében egy hajón evezne. 

Petrícek hangsúlyozta, hogy Csehországnak kiemelt érdeke a jószomszédsági kapcsolatok ápolása. Nagyon fontosnak nevezte a Németországhoz fűződő viszonyt, s ezzel indokolta, hogy első hivatalos külföldi útja pénteken Németországba fog vezetni.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések