A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bannon: “Felejtsétek el Merkelt!” – Orbán Viktor az új Európa vezetője, aki világpolitikai szereplővé nőtte ki magát

Az amerikai stratéga múlt héten beszélt az amerikai Daily Beastnak arról, hogy egy alapítványt hoz létre Európában „A mozgalom” néven. Célja, hogy támogassa és összefogja az úgynevezett populista-nacionalista pártokat, és ezáltal jobboldali forradalmat robbantson ki a kontinensen.
A brüsszeli központú alapítvány az elemzésben, kutatásban, kommunikációban és a választói csoportok feltérképezésében segít majd, és nem titkoltan Soros György amerikai milliárdos liberális hálózatának, a Nyílt Társadalom Alapítványnak az ellenpólusa kíván lenni. „Soros brilliáns. Gonosz, de brilliáns” – mondta Bannon, aki szeretné, ha a populisták megszereznék a képviselői helyek harmadát a jövő tavaszi EP-választáson.

Orbánnal is tárgyalt

Nem véletlen tehát, hogy Bannon a közelmúltban személyesen is tárgyalt számos baráti európai vezetővel, köztük Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Front elnökével, Alice Weidellel, az AfD társelnökével, valamint Orbán Viktorral. Szerinte a magyar miniszterelnök az új mozgalom európai vezetője, aki hőssé, világpolitikai szereplővé nőtte ki magát.

Az M1-nek adott interjúban azt mondta: Orbán választási győzelme, valamint az olasz EU-szkeptikus pártok sikere forradalmi pillanat volt. Mindegyik azt mutatja, hogy a hazafiasság erősödik, a hagyományos intézmények és elitek elutasítottsága pedig fokozódni fog.

Az azonban kérdéses, hogy az új alapítvány a gyakorlatban mekkora hatást fog kifejteni. A Daily Beast szerint a brüsszeli iroda maximum tíz emberrel kezdi meg működését. Ez pedig nem arra utal, hogy Bannon dollármilliárdokból gazdálkodhat majd – szemben Soros Györggyel.

“Felejtsétek el Merkeléket”

Az amerikai stratégát ezzel együtt is érdemes komolyan venni. „Bannon profi, már többször bizonyította, hogy érti a dolgát” – mondta a Spiegelnek Werner Weidenfeld müncheni politológus. Szerinte már azzal is segíti az európai populistákat, hogy előhívja bennük a vállvetve harcolunk érzést. Ha a hagyományos pártok nem változtatnak politikájukon, akkor Bannon európai szövetségesei tovább fognak erősödni.

Raheem Kassam, Bannon egyik közeli munkatársa a Daily Beastnak pedig úgy fogalmazott: „Felejtsétek el Merkelt és társait! Európa politikájának legfontosabb szereplői a következő években Soros és Bannon lesznek.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések